Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijcomplex "De Posse" in Goor

Boerderij

Oude Postweg 1
7472EA Goor (gemeente Hof van Twente)
Overijssel

Bouwjaar: laatste helft 19e eeuw 1850 laatste helft 19e eeuw


Beschrijving van Boerderijcomplex "De Posse"

19e eeuwse boerderijcomplex (XIXc-d), bestaande uit boerderij, grote schuur en varkensspiker. De boerderij is van het middenlangsdeeltype, is opgetrokken uit baksteen en wordt gedekt door een deels met pannen, deels met riet belegd zadeldak, dat aan de achterzijde is afgewolfd. De voorgevel, waarin strokendeur met zesruitsbovenlicht en twee grote en twee kleine vensters met stolpramen en bovenlicht, heeft een met hout beschoten geveltop, waarlangs windveren. Staafankers en 1,5 steens strekken boven de vensters (afwisselend baksteen en natuursteen). In de achtergevel grote rondbogige baanderdeuren, staldeur en twee spitsboogvensters met tracering; de ontlastingsboog boven de baanderdeuren is uitgerust met natuurstenen sluitsteen en dito blokken. Vlechtingen en windveren langs de geveltop; staafankers. In de zijgevels, waarvan de rechter iets inspringt, stalvensters en -deuren; zesruitsvensters. De uit baksteen opgetrokken grote schuur verbreed zich naar voren toe met een krimp en wordt gedekt door een met pannen belegd zadeldak. In de met hout beschoten voorgeveltop, waarlangs windveren, een hooiluik, grote baanderdeuren en twee staldeuren; de ronde ontlastingsbogen boven de deuren zijn uitgerust met natuurstenen sluitsteen en dito blokken waarin de duimen voor de gehengen zijn aangebracht; staafankers. In de zijgevels van het brede gedeelte steeds twee halfronde vensters met tracering; in het smallere gedeelte staldeuren; staafankers. De bakstenen varkensspiker wordt gedekt door een driezijdig, met pannen belegd schilddak; van de voorgevel, waarlangs windveren, is de top met hout beschoten en heeft twee rondboogvensters met tracering en een venster op de plaats van een vroegere deur. In de zijgevels respectievelijk twee rondboogvensters met tracering en strokendeur en twee rondboogvensters met tracering. In de achtergevel twee mestluiken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7546
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijcomplex "De Posse" in Goor

"Grote Vaarhorst"; boerderij met bovenkamer. Dak gedeeltelijk met riet en gedeeltelijk met pannen gedekt. Houten geveltop beschietingen

Oude Postweg 11
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Grote Vaamhorst; boerderij met bovenkamer. Dak gedeeltelijk met riet en gedeeltelijk met pannen gedekt. Houten geveltop beschietingen. Put g..

Heerbaard

Rijksweg 4
Ambt Delden (Gemeente Hof van Twente)
Inleiding BOERDERIJ VAN HET HALLEHUISTYPE MET BOVENKAMER waarvan het woonhuis-gedeelte uit 1829 en het bedrijfsgedeelte uit 1857 dateert. H..

Bijgebouw bij "Huis Heeckeren"

Lintelerweg 5
Goor (Gemeente Hof van Twente)
Bijgebouw bij "Huis Heeckeren". Eenvoudig bijgebouw, uit het begin van de 19e eeuw waaraan in 1830 het dwarsgeplaatste hogere bouwlichaam zo..

Huis Heeckeren

Lintelerweg 5
Goor (Gemeente Hof van Twente)
Fors gepleisterd gebouw bestaande uit twee rechthoekig op elkaar geplaatste vleugels; in de hoek tussen beide vleugels was voorheen een trap..

Braakmolen

Mulderskamp 2B
Goor (Gemeente Hof van Twente)
Windkorenmolen. Braakmolen 1856. Achtkantige bovenkruier met stelling. Stenen onder en tussenstuk, houten bovenstuk met rieten kap.

Kaart & Routeplanner