Oudhoornse kerk in Alphen aan den Rijn

Oudshoornseweg 90
2401LC Alphen aan den Rijn

Architect: Daniël Stalpaert

Beschrijving van Oudhoornse kerk

Ned.Herv.Kerk. In sobere baksteenvormen in 1663-'65 waarschijnlijk door Daniel Stalpaert gebouwde kerk, waarvan de plattegrond een Grieks kruis beslaat, met in de hoeken lagere, vierkante vakken. De hoofdbeuken zijn met houten tongewelven overdekt; over de lagere zijruimten graatgewelven. Aan de voorzijde een portaaluitbouw met pilasters en een fronton. Achthoekig houten klokketorentje met hoge spits. Gerestaureerd 1955-'57. Tot de inventaris behoren o.a.: een serie gebrandschilderde glazen 1666-'71, gerestaureerd in 1908; vierkante preekstoel uit de bouwtijd met doophek uit 1910. Orgel in rijk gesneden kas met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1782 gemaakt door H.H.Hess. In 1977 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw en uitgebreid met een vrij Pedaal dat buiten de bescherming valt. Grisaille-beschildering op de tongewelven. Epitaaf, 18e eeuw, voor Nicolaa Van Oudshoorn-Hooft; twee rouwborden, 1793 en 1817; een aantal zerken, 17e en 18e eeuw. Twee zilveren, gegraveerde bekers en een kan, 1683. Klokkenstoel met klok van Petit en Fritsen, 1835, diam. 89,8 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)