Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Dikke Molen in Alphen aan den Rijn

Molen

Kortsteekterweg 2
2407AG Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: 1674


Beschrijving van De Dikke Molen

"de Dikke Molen". Zuid- en Noordeinderpolder ten westen van Zwammerdam. Poldermolen, waarschijnlijk uit 1836, op stenen voet en met zware, achtkantige houten bovenbouw, met riet gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7534
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Dikke Molen
De Dikke Molen (mei 2008)
De Dikke Molen (mei 2008)
Basisgegevens
Plaats Alphen aan den Rijn
Bouwjaar 1674
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante molen
Vlucht 28,4 m
Functie poldermolen
Bestemming  Voorheen bemalen van de Zuid- en Noordeinderpolde
Monumentnummer  7534
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Dikke Molen ligt bij de plaats Zwammerdam ten noorden van de Oude Rijn. Voorheen was de molen eigendom van het Waterschap De Aarlanden maar werd in 1988 particulier bezit. De poldermolen bemaalde voorheen de Zuid- en Noordeinderpolder.

De Dikke Molen is een grondzeiler uit 1674 en verving de oude molen die in 1672 was verbrand. Meestermolenaar Huibert Pieterz. Heijnen, was de bouwer van de nieuwe molen. De grondzeiler heeft een stenen voet en een achtkantige houten bovenbouw door riet gedekt. In 1836 werd een nieuwe kap op de molen geplaatst door G.J. Bollee. Op de huidige baard wordt "Anno 1836 G.B.J." vermeld. De molen, een schepradmolen, bleef tot eind oktober 1929, de Zuid- en Noordeinderpolder bemalen. In 1935 werd de molen ontwiekt en raakte in verval. In 1941 werd besloten wegens oliegebrek, om de molen weer te herstellen. De molen kreeg gestroomlijnde wieken en het scheprad werd vervangen door een vijzel (waterschroef). Op 2 februari 1944, brak een wiek af. Er werd gelijk met herstel begonnen maar door de oorlogsomstandigheden, was het resultaat niet optimaal. In 1947 werden de wieken verstevigd. In 1955 werd de molen opnieuw buiten gebruik gesteld. In 1957 werd begonnen met de restauratie en in maart 1958 kon de molen weer in gebruik worden genomen. Tot 1947 hebben hier watermolenaars gewoond.Monumenten in de buurt van De Dikke Molen in Alphen aan den Rijn

Boerderij "Lindenhove"

Lindenhovestraat 12
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
"Lindenhove". Boerderij onder rieten wolfdak, 18e eeuw. Het woongedeelte heeft een puntgevel met vlechtingen en is links onderkelderd.

Boerderij, verdieping en hoog, met pannen gedekt schilddak. Deuromlijsting met eenvoudige pilasters en hoofdgestel. In de verdieping zesruitsschuifram ..

Lindenhovestraat 2
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Boerderij met woongedeelte vroeg uit de 19e eeuw. Verdieping en hoog, met pannen gedekt schilddak. Deuromlijsting met eenvoudige pilasters e..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkplein 7
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukige, laat-gotische kruiskerk met vijfzijdig gesloten koor en houten tongewelven met trekbalken. Hersteld na verwoestin..

Dwarshuis met pannen zadeldak tussen puntgevels en rechts een opkamer. Deur met eenvoudige omlijsting en hoofdgestel. Achter het huis een uitspringend ..

Kerkplein 6
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
18e eeuws dwarshuis met pannen zadeldak tussen puntgevels en rechts een opkamer. Deur met eenvoudige omlijsting en hoofdgestel. Achter het h..

Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Driedelige dakkapel met zijstukken. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel. Rechts opkamer. Ve ..

Plein 8
Zwammerdam (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Dwarshuis uit de 18e eeuw onder pannen zadeldak tussen puntgevels. Driedelige dakkapel met zijstukken. Deuromlijsting met pilasters en hoofd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)