Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aarlanderveen Molen No.1 in Aarlanderveen

Molen

Achtermiddenweg 4
2445AA Aarlanderveen (gemeente Alphen aan den Rijn)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Aarlanderveen Molen No.1

Molen nr 1 van de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde te Aarlanderveen. Poldermolen, herbouwd na een brand in 1924. Stenen voet, waarop houten achtkant met riet gedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7531
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Aarlanderveen Molen No.1
Overzicht van de molen - Aarlanderveen - 20421032 - RCE.jpg
Basisgegevens
Plaats Alphen aan den Rijn
Bouwjaar 1924
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante molen
Vlucht 28,3 m
Functie poldermolen
Bestemming  Bemalen van de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde te Aarlanderveen (1e trap)
Monumentnummer  7531
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De 1e molen of ondermolen van de Molenviergang Aarlanderveen ligt ongeveer 1 km ten zuiden van Aarlanderveen. De huidige molen is in 1924 gebouwd ter vervanging van een eerdere molen uit 1786, die dat jaar afbrandde. De vervangende molen was niet nieuw: men vond in Zoetermeer een overtollig geworden molen. De poldermolen is eigendom van Stichting Molenviergang Aarlanderveen sinds 1963. Het binnenwerk is uitgerust met een scheprad met een diameter van 6,70 m. Dit scheprad is in 1970 aangepast in verband met de verlaging van het polderpeil. De molen bemaalt als ondermolen de drooggemaakte polder aan de westzijde van Aarlanderveen en is de peilmolen.

De oorspronkelijke molen uit 1786 werd gebouwd door molenmakers Ari van der Straaten, Willem van der Star en Leendert van der Starre. De molen uit 1924 werd door molenmaker H.W.C. Vergunst geplaatst, deze molen was afkomstig uit de Binnenwegsepolder bij Zoetermeer. De molen heeft een baard met de tekst "Anno 1924" en een stichtingssteen.

Zie ookMonumenten in de buurt van Aarlanderveen Molen No.1 in Aarlanderveen

Aarlanderveen Molen No.2

Achtermiddenweg 2
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Molen nr 2 van de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde te Aarlanderveen. Poldermolen, gebouwd in 1869. Stenen voet, waarop houten achtkant ..

Aarlanderveen Molen No.4

Kerkvaartsweg 61
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Molen nr 4 van de Drooggemaakte Polder aan de Westzijde van Aarlanderveen. Poldermolen, gebouwd in 1801. Stenen voet, achtkante, houten bove..

Boerderij op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een hoog, pannen schilddak, deur met omlijsting uit de bouwtijd en zesruitsschuiframen in d ..

Zuideinde 12
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Boerderij op T-vormige plattegrond, eerste helft 19e eeuw. Het woongedeelte heeft een hoog, pannen schilddak, deur met omlijsting uit de bou..

Mooie boerderij, goed bewaard, met rieten wolfdak, opgewipt boven de linker zijkamer. Voorgevel met vlechtingen. Rechts onderkelderd. Zomerhuis onder ..

Zuideinde 10
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Mooie 18e eeuwse boerderij, goed bewaard, met rieten wolfdak, opgewipt boven de linker zijkamer. Vensters met goede roedenverdeling, begin 1..

Begraafplaats

Zuideinde 22
Aarlanderveen (Gemeente Alphen aan den Rijn)
Omschrijving De begraafplaats ligt haaks op de weg en wordt gevormd door een opgehoogd, klein rechthoekig terrein dat is omgracht en omgeve..

Kaart & Routeplanner