Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij "Klein Raadwijk" in Alphen aan den Rijn

Woonhuis

Hoorn 105
2404HH Alphen aan den Rijn
Zuid Holland

Bouwjaar: vroeg-19e eeuw


Beschrijving van Boerderij "Klein Raadwijk"

Boerderij "Klein Raadwijk". Het hoofdhuis onder een schilddak bestaat feitelijk uit twee huizen: het vroeg 19e-eeuwse huis - in Empire vormen - en het oude huis met een vermoedelijk middeleeuwse oorsprong. Beide huizen zijn gedeeltelijk onderkelderd. De middeleeuwse kelder van het oude huis is overwelfd door ribloze kruisgewelven, die in het midden worden ondersteund door een natuurstenen zuil met een kapiteel. De gevels van het hoofdhuis zijn gepleisterd. De voorgevel - in Empire vormen - heeft een middenrisaliet met: weerszijden pilasters en waarboven een houten fronton. De vensters zijn aan de bovenzijde bekroond met een hoofdgestel. In deze vensters zijn 8-ruits schuiframen opgenomen. De deurpartij in de middenrisaliet bestaat uit: pilasters met palmet kapitelen, een hoofdgestel en vleugeldeuren. De boerderij van vooral van belang vanwege zijn bouwhistorische en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7497
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij "Klein Raadwijk" in Alphen aan den Rijn

Koetshuis van "Klein Raadwijk". Gepleisterd gebouw met verdieping en pannen schilddak. Twee stallen met puntgevels en zadeldaken, 18e eeuw

Hoorn 101
Alphen aan den Rijn
Koetshuis van "Klein Raadwijk". Gepleisterd gebouw met verdieping en pannen schilddak, begin 19e eeuw. Twee stallen met puntgevels en zadeld..

Hoeve "Landlust"

Gnephoek 44
Alphen aan den Rijn
Hoeve "Landlust". Boerderij, waarvan woon- en bedrijfsgedeelte door een hoog rieten wolfdak worden overdekt. Voorgevel met vlechtingen. Link..

Boerderij met woongedeelte onder rieten wolfdak. Rechts een onderkelderde opkamer. Hoger stalgedeelte, vernieuwd 19e eeuw

Landlustweg 9
Alphen aan den Rijn
Boerderij uit de 18e eeuw met woongedeelte onder rieten wolfdak. Rechts een onderkelderde opkamer. Hoger stalgedeelte, vernieuwd 19e eeuw.

Boerderij onder rieten wolfdak. Rechts een opkamer

Hoorn 418
Alphen aan den Rijn
Boerderij uit de 18e eeuw onder rieten wolfdak. Rechts een opkamer.

Boerderij "Overbeek"

Landlustweg 12
Alphen aan den Rijn
"Overbeek". Boerderij uit 1620 onder hoog, rieten wolfdak. Voorgevel met vlechtingen en zesruitsschuiframen in de vensters.

Kaart & Routeplanner


Foto's (26)

Alle 26 foto's weergeven