Diaconiehuis of Hof van Sonoy in Alkmaar

Veerstraat 1
1811LB Alkmaar

Beschrijving van Diaconiehuis of Hof van Sonoy

Diaconiehuis (Hof van Sonoy). Het gebouw, dat in oorsprong teruggaat op het St. Maria Magdalenaklooster en in 1744 voor de huidige bestemming werd ingericht omsluit met drie door zadeldaken gedekte vleugels een binnenplaats,waarvan de vierde zijde door een hek en een XVIIa natuurstenen poortje met pilasters en driehoekig fronton gescheiden wordt van de Nieuwe Sloot. De westelijke vleugel wordt gedekt door twee evenwijdige zadeldaken, die aan de zijde van de Nieuwe Sloot eindigen tegen twee gevels: de linkse een trapgevel met pinakels op gebeeldhouwde kraagsteentjes en geprofileerde natuurstenen waterlijsten, de rechtse een gemutileerde trapgevel met restanten van een laatgotisch waterpoortje en ontlastingsbogen van vroegere vensters. In de hoek tussen west- en noordvleugel een achtzijdig traptorentje met natuurstenen hoekblokken en windvaan. De oostvleugel dateert uit 1705 en heeft een verhoogd middengedeelte onder schilddak. Vensters met roedenverdeling, sierankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)