Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Diaconiehuis of Hof van Sonoy in Alkmaar

Gebouw

Veerstraat 1
1811LB Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1705


Beschrijving van Diaconiehuis of Hof van Sonoy

Diaconiehuis (Hof van Sonoy). Het gebouw, dat in oorsprong teruggaat op het St. Maria Magdalenaklooster en in 1744 voor de huidige bestemming werd ingericht omsluit met drie door zadeldaken gedekte vleugels een binnenplaats,waarvan de vierde zijde door een hek en een XVIIa natuurstenen poortje met pilasters en driehoekig fronton gescheiden wordt van de Nieuwe Sloot. De westelijke vleugel wordt gedekt door twee evenwijdige zadeldaken, die aan de zijde van de Nieuwe Sloot eindigen tegen twee gevels: de linkse een trapgevel met pinakels op gebeeldhouwde kraagsteentjes en geprofileerde natuurstenen waterlijsten, de rechtse een gemutileerde trapgevel met restanten van een laatgotisch waterpoortje en ontlastingsbogen van vroegere vensters. In de hoek tussen west- en noordvleugel een achtzijdig traptorentje met natuurstenen hoekblokken en windvaan. De oostvleugel dateert uit 1705 en heeft een verhoogd middengedeelte onder schilddak. Vensters met roedenverdeling, sierankers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7387
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Hof van Sonoy kan verwijzen naar:


Vista-xmag.png
Bekijk alle artikelen waarvan de titel begint met Hof van Sonoy of met Hof van Sonoy in de titel.
Disambig-dark.svg
Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Hof van Sonoy inzichtelijk te maken.

Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Hof van Sonoy en verwijzingen daarnaartoe. Bent u hier via een pagina in Wikipedia terechtgekomen? Pas dan de verwijzing naar deze doorverwijspagina aan, zodat toekomstige bezoekers direct op de juiste pagina terechtkomen.


Monumenten in de buurt van Diaconiehuis of Hof van Sonoy in Alkmaar

Provenhuis van nordingen

Lombardsteeg 23
Alkmaar
Provenhuis van Nordingen. Het GEBOUW, dat in oorsprong teruggaat op het St. Maria Magdalenaklooster en in 1657 verbouwd werd voor de huidige..

Pand met trapgevel, bekroond door toppilaster op kraagsteen, op de top een natuurstenen bol

Magdalenenstraat 16
Alkmaar
Pand met trapgevel, bekroond door toppilaster op kraagsteen, op de top een natuurstenen bol. Natuurstenen geprofileerde platen op de treden...

Pand zonder verdieping pand met zesruitsschuifvensters

Koningsweg 10
Alkmaar
Verdiepingloos pand met zesruitsschuifvensters.

Pand met lijstgevel

Koningsweg 6
Alkmaar
Pand met lijstgevel. Zes- en negenruitsschuifvensters. Deur met bovenlicht. XIX.

Hoekpand

Achterstraat 52
Alkmaar
Hoekpand met lijstgevel en met afgeschuinde hoek; dakkapel. Op de verdieping zesruitsschuifvensters in empire-trant .XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (25)

Alle 25 foto's weergeven