Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koning-Willemshuis in Alkmaar

Woonhuis

Pieterstraat 16
1811LW Alkmaar
Noord Holland


Beschrijving van Koning-Willemshuis

KONING-WILLEMSHUIS. Vroeg-renaissance trapgevel, gerestaureerd 1896. De gevel is horizontaal geleed door friezen met gebeeldhouwde koppen en geprofileerde natuurstenen lijsten. Twee beelden op vooruitspringende postamenten flankeren de gevel; top met vlieringlicht tussen twee pilasters en bekroond door gebeeldhouwd trapeziumvormig blok met ingebogen zijden, waarop een pijnappel. Kruiskozijn op de verdieping en zolder, het laatste met fronton. Pui met boogvormig poortje en gekoppelde met luiken behangen zij- en bovenvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7375
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koning-Willemshuis
Koning-Willemshuis
Koning-Willemshuis
Locatie Pieterstraat 16, Alkmaar
Coördinaten 52° 38′ NB, 4° 45′ OL
Oorspr. functie Woning
Huidig gebruik Woning
Start bouw 16e eeuw
Bouwstijl Vroeg renaissance
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 7375
Detailkaart
Koning-Willemshuis (Alkmaar-centrum)
Koning-Willemshuis
Lijst van rijksmonumenten in Alkmaar
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
De dubbele gevel van het huis in 1844

Het Koning-Willemshuis is een rijksmonument in het centrum van de Nederlandse stad Alkmaar. Het pand is vernoemd naar Willem II van Holland, graaf van Holland en koning van Duitsland, die mogelijk zelf opdracht gegeven heeft voor de bouw van de woning. Het pand is sinds 1969 een rijksmonument. De gevel is uitgevoerd in vroege renaissancestijl.

Geschiedenis

Het eerste Koning-Willemshuis werd in 1254 opgericht omdat Alkmaar dat jaar stadsrechten verkreeg en daarmee een regionaal bestuurscentrum werd. Het werd gebruikt door de rentmeester van de Graaf van Holland. De graaf zelf resideerde in het huis als hij in Alkmaar verbleef. Het huidige pand is niet dat huis, het werd gebouwd in de 16e eeuw.

Gevel

De gevel is een trapgevel en is horizontaal opgedeeld in verschillende friezen met gebeeldhouwde koppen. De natuurstenen lijsten van de friezen steken uit de gevel. Bovenaan de zijkanten staan twee beelden op postamenten en flankeren daarmee de gevel. Graaf Willem II is links als jongeman afgebeeld. Rechts staat diens zoon: Graaf Floris V.[1] In de top van de gevel is een vlieringlicht, klein raam op de vliering, geplaatst. Dit raam is tussen twee pilasters geplaatst. Boven het raam is een trapeziumvormig blok op de bovenste trap geplaatst. Hierop staat weer een pijnappel.[2] In 1899 en later in de 20e eeuw is de gevel geheel gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van Koning-Willemshuis in Alkmaar

Koetshuis met lijstgevel

Pieterstraat 10
Alkmaar
Koetshuis met lijstgevel; toegang in omlijsting met geblokte pilasters, de omlijsting zet zich voort om het verdiepingsluik met getoogd bove..

Aan drie zijden vrijliggend, fors pakhuis onder twee evenwijdige zadeldaken

Houttil 1
Alkmaar
Aan drie zijden vrijliggend, fors pakhuis onder twee evenwijdige zadeldaken. Aan de Peperstraat een gevel met trapeziumvormige top, waarvan ..

Blok van vier kaaspakhuizen

Pieterstraat 3
Alkmaar
Inleiding Blok van vier KAASPAKHUIZEN uit ca. 1882 als één geheel gebouwd in opdracht van de Alkmaarse kaashandelaar J.N. Groen. De voorg..

Kaaspakhuis

Houttil 3
Alkmaar
Inleiding (Voormalig) KAASPAKHUIS in Art Nouveau-trant, gebouwd in 1905 naar ontwerp van de Alkmaarse architect P.N. Leguit. De jaartalstee..

Pakhuis/fabriekspand in sobere eclectische trant uit de tweede helft van de 19de eeuw en naastgelegen kolenloods in art nouveautrant uit 1906, in 1939 ..

Kanaalkade 16
Alkmaar
Inleiding PAKHUIS/FABRIEKSPAND in sobere eclectische trant uit de tweede helft van de 19de eeuw en naastgelegen KOLENLOODS in Art Nouveautr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)