Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fraai pand onder omlopend schilddak in Alkmaar

Woonhuis

Oudegracht 198
1811CP Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Fraai pand onder omlopend schilddak

Fraai pand onder omlopend schilddak. Vier traveeën brede pilastergevel van de kolossale orde op natuurstenen plint. De pilasters voorzien van natuurstenen basement en kapiteel en de lijst van trigliefen, modillons en trigliefconsoles boven de pilasters. Acht- en zesruitsschuifvensters in empire-trant met gesneden middenstijl en dik wisseldorpel. Gesneden voordeur en dito getoogd bovenlicht in een omlijsting met compartimenten op de zijposten, rococo-consoles en in het fries een rococoschelpmotief. Natuurstenen stoep en stoeptreden. XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7363
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Fraai pand onder omlopend schilddak in Alkmaar

Pand onder dwars zadeldak

Oudegracht 200
Alkmaar
Vijf traveeën breed pand onder dwars zadeldak met gepleisterde lijstgevel op natuurstenen basement; de zijlisenen en de lisenen van de midd..

Pand gedekt door drie onderling evenwijdige schilddaken

Oudegracht 202
Alkmaar
Pand gedekt door drie onderling evenwijdige schilddaken; lijstgevel op plint. Gesneden deur en een bovenlicht met spiegelboog in een deuroml..

Pand waarvan de gevel het rechtergedeelte vormt van een gekoppelde trapgevel

Oudegracht 204
Alkmaar
Pand waarvan de gevel het rechtergedeelte vormt van een gekoppelde trapgevel. Toppilaster op kraagsteen. Geprofileerde bakstenen waterlijste..

Pand

Oudegracht 206
Alkmaar
Pand, waarvan de gevel het linkergedeelte vormt van een gekoppelde trapgevel. Toppilaster op kraagsteen; de treden gedekt met geprofileerde ..

Pand, dat met het pand oudegracht 208 gedekt wordt door een dwars schilddak

Oudegracht 210
Alkmaar
Pand, dat met het pand Oudegracht 208 gedekt wordt door een dwars schilddak. Gepleisterde lijstgevel; de lijst voorzien van modillons. XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)