Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijf traveeën breed pand bestaande uit een rechthoekig blok onder dwars schilddak in Alkmaar

Woonhuis

Oudegracht 247
1811CG Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Vijf traveeën breed pand bestaande uit een rechthoekig blok onder dwars schilddak

Vijf traveeën breed pand bestaande uit een rechthoekig blok onder dwars schilddak. Lijstgevel, de lijst voorzien van consoles en modillons. Risaliet van de middentravee, die zich boven de kroonlijst voortzet in de vorm van een tussen twee lisenen gevatte en door een rechte lijst afgesloten dakkapel. Gesneden deur, dito kalf en bovenlicht, waarin de omlijstingen van een alliantiewapen, in een omlijsting van geblokte lisenen en hoofdgestel twee gesneden consoles en modillons. Acht en zesruitsschuifvensters, natuurstenen vensterdorpels. Rechts onder dwars zadeldak een aangebouwd koetshuis met dubbele deur en bovenlicht. Stoep met ijzeren stoephekken. Aan de Gedempte Baansloot fraaie, geverfde houten tuinschutting met toegang gevat in omlijsting van twee pilasters en een hoofdgestel bekroond door driehoekig fronton; geleding van de schutting door pilasters, in elke travee een forse ovale opening. Interieur: stucplafonds, gang met kruisgewelven; tuinkamer met rijk XVIII A stucplafond en schoorsteenboezem. XIX. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7344
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemarkeerd is een van de traveeën van het schip van een gothische kerk.
Romaanse kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Gotische kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk

Een travee (afgeleid van het Franse woord travée, en oorspronkelijk van het Latijnse trabis, balk) of gewelfjuk is onder andere een deel van een gebouw, dat wordt bepaald door twee opvolgende steunpunten in de lengterichting van het gebouw.

Een travee is ook een begrip in de vlakverdeling van een gevel. De travee is dan de afstand waarbij de gevel zich in de lengterichting begint te herhalen. Dit komt min of meer overeen met de breedtes van deuren en vensters. De termen travee en vensteras worden soms verward. Een vensteras is de denkbeeldige as door een venster. Bij een regelmatig opgebouwde gevel wordt de breedte vaak opgegeven in vensterassen, omdat dit meteen een duidelijk beeld oproept. Meestal is het aantal vensterassen gelijk aan het aantal traveeën.

Bij een arcade is een travee de overspanning gedragen door twee kolommen of zuilen. De bouwkundige term travee wordt ook elders gebruikt, bijvoorbeeld bij de indeling van een klaslokaal. Zo bestaat de traditionele 'busopstelling' in een klaslokaal uit drie traveeën van vijf gepaarde tafeltjes, ruimte biedend aan driemaal tien leerlingen.

In een romaanse kerk wordt de travee bepaald door de steunpunten van het vierkante kruisgewelf in het middenschip. Bij een gotische kerktravee zijn de gewelven van zijbeuken (B) en middenschip (A) even breed. De gewelven in de zijbeuken zijn vierkant, het hoofdgewelf in het middenschip kan een rechthoekig kruisribgewelf zijn. Ook een koor kan in traveeën worden verdeeld, deze worden elk dan een koortravee genoemd. Twee vierkante gewelven van de zijbeuk (B) zijn samen even breed als de middenbeuk (A) en vallen derhalve binnen de travee. Dit systeem wordt het gebonden stelsel genoemd. Door de afwisseling van zwaardere en lichtere pijlers of kolommen (alternerend stelsel) wordt het systeem niet als te schematisch ervaren.

Galerij


Monumenten in de buurt van Vijf traveeën breed pand bestaande uit een rechthoekig blok onder dwars schilddak in Alkmaar

Pand met lijstgevel op natuurstenen plint

Oudegracht 243
Alkmaar
Pand met lijstgevel op natuurstenen plint; consoles op de lijst. Dakkapel. Schuifvensters in empire-trant, natuurstenen vensterdorpels. Bove..

Pand met trapgevel, bekroond door toppinakel op gebeeldhouwde kraagsteen

Oudegracht 241
Alkmaar
Pand met trapgevel, bekroond door toppinakel op gebeeldhouwde kraagsteen. Hoge treden met forse klauwstukken. Speklagen en geprofileerde nat..

Pand met in cartouche 1623 gedateerde trapgevel bekroond door toppilaster op gebeeldhouwde kraagsteen

Oudegracht 239
Alkmaar
Pand met in cartouche 1623 gedateerde trapgevel bekroond door toppilaster op gebeeldhouwde kraagsteen. Geprofileerde waterlijsten en dito de..

Poortje, waarboven een door een gebeeldhouwd ornament afgesloten muurvlak

Oudegracht 239
Alkmaar
Poortje, waarboven een door een gebeeldhouwd ornament afgesloten muurvlak.

Pand met lijstgevel

Oudegracht 269
Alkmaar
Pand met lijstgevel; voluutconsoles op de lijst. Deur met gesneden deurkalf en bovenlicht; schuifvensters met natuurstenen vensterdorpels. S..

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven