Meer dan 63.000 rijksmonumenten


'De kroon' in Alkmaar

Woonhuis

Mient 31
1811NB Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van 'De kroon'

"De Kroon". Pand met fraai gedetailleerde renaissance trapgevel; de beide verdiepingen en de door een driehoekig fronton bekroonde bovenste geleding aan weerszijden afgesloten door met natuurstenen banden gelede bakstenen pilasters met verdiepte velden en gebeeldhouwde natuurstenen kapitelen; horizontale geleding door op gebeeldhouwde consoles rustende friezen, waarvan de onderste voorzien is van siermetselwerk, een keizerskroon, de wapens van Alkmaar en Hoorn en twee gebeeldhouwde maskers, en de beide andere voorzien zijn van gebeeldhouwde maskers, van leeuwenmaskers en engelenkopjes. Op de hoeken van het fries van de verdieping twee beelden naast de met vruchtenfestoenen belegde XVII klauwstukken van de zolderverdieping, eveneens klauwstukken aan weerszijden van de topgeleding. Driehoekige frontons boven de vensters; fraai sieranker. Twaalfruitsschuiframen, Gesneden XIX A deur, dito kalf en bovenlicht. Op consoles rustende puibalk met cannelures. Stoep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7320
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 'De kroon' in Alkmaar

Pand met in cartouches 1672 gedateerde trapgevel

Mient 33
Alkmaar
Pand met in cartouches 1672 gedateerde trapgevel, waarvan de topgeleding geflankeerd wordt door klauwstukken en bekroond wordt door een gebr..

Pand met lijstgevel

Mient 27
Alkmaar
Pand met lijstgevel; twee voluutkapitelen op de lijst. Geprofileerde natuurstenen vensterdorpels. Stoep. XIX.

Pand met lijstgevel

Mient 35
Alkmaar
Pand met lijstgevel; de lijst voorzien van een tandlijst. Getoogde dakkapel; stoep. XIX.

Pand met lijstgevel

Mient 39
Alkmaar
Pand met lijstgevel; getoogde dakkapel. XIX.

Huis Leeuwenburg, op gebeeldhouwde banderol 1707 gedateerd, met een geheel met natuursteen beklede gevel en een barok, rijk gebeeldhouwd hoofdgestel o ..

Mient 23
Alkmaar
Pand, op gebeeldhouwde banderol 1707 gedateerd, met een geheel met natuursteen beklede gevel en een barok, rijk gebeeldhouwd hoofdgestel op ..

Kaart & Routeplanner