Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Leeuwenburg, op gebeeldhouwde banderol 1707 gedateerd, met een geheel met natuursteen beklede gevel en een barok, rijk gebeeldhouwd hoofdgestel op zware consoles, bekroond door beeldhouwwerk, bes .. in Alkmaar

Woonhuis

Mient 23
1811NB Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1705


Beschrijving van Huis Leeuwenburg, op gebeeldhouwde banderol 1707 gedateerd, met een geheel met natuursteen beklede gevel en een barok, rijk gebeeldhouwd hoofdgestel op zware consoles, bekroond door beeldhouwwerk, bes ..

Pand, op gebeeldhouwde banderol 1707 gedateerd, met een geheel met natuursteen beklede gevel en een barok, rijk gebeeldhouwd hoofdgestel op zware consoles, bekroond door beeldhouwwerk, bestaande uit een cartouche met het wapen van Alkmaar, geflankeerd door afgewende leeuwen op voluten. Moderne winkelpui. Stoep. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7318
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Leeuwenburg
Leeuwenburg, Mient 23
Leeuwenburg, Mient 23
Locatie Mient 23, Alkmaar
Coördinaten 52° 38′ NB, 4° 45′ OL
Oorspr. functie Woning
Huidig gebruik Woning
Start bouw 17e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 7318
Detailkaart
Leeuwenburg (Alkmaar)
Leeuwenburg (Alkmaar)
Lijst van rijksmonumenten in Alkmaar
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Aan de Mient 23 in de Nederlandse stad Alkmaar staat een monumentale woning genaamd Leeuwenburg. Het pand is vernoemd naar de bewoner die de huidige gevel liet bouwen. Het pand is op 10 december 1969 als rijksmonument opgenomen in het monumentenregister.

Geschiedenis

Jacob Leeuwenburg kocht in 1702 het pand van de erven van Gerrit Floriszoon Wildeman (stichter van het Wildemanshofje). In 1707 wilde Leeuwenburg de gevel wijzigen waardoor deze voor het aangrenzende pand langs uit kwam te steken. De gevel is in de stijl van de barok of Lodewijk XIV-stijl gemaakt.

In 1737 komt er naast Leeuwenburg een nieuwe buurman wonen: Sijbrant van Haften. Hij merkt op dat de dakrand die Leeuwenburg heeft laten bouwen uitsteekt en voor zijn eigen gevel langs gaat. De dakrand van Leeuwenburg zou 17 duim (dat is ongeveer 44 cm) voor zijn gevel steken.

Nadat Van Haften bij de gemeente is gaan klagen, stelt de gemeente, na een onderzoek in december 1731, Leeuwenburg in het ongelijk. Naar aanleiding hiervan laat Leeuwenburg het wapen van Alkmaar op zijn gevel plaatsen met daarop de twee leeuwen van het wapen afgekeerd. In het stadswapen fungeren de leeuwen normaal gesproken als schildhouders die met hun voorpoten het schild vasthouden. Door ze om te draaien, en dus het wapen de rug toe laten keren, beledigde Leeuwenburg de stad. De gemeente heeft de situatie nooit aan laten passen, daardoor steekt de gevel tot op heden voor die van de buren langs.

De pui is van latere datum en de begane grond heeft een winkelbestemming.[1]

Externe linksMonumenten in de buurt van Huis Leeuwenburg, op gebeeldhouwde banderol 1707 gedateerd, met een geheel met natuursteen beklede gevel en een barok, rijk gebeeldhouwd hoofdgestel op zware consoles, bekroond door beeldhouwwerk, bes .. in Alkmaar

Pand met lijstgevel

Mient 27
Alkmaar
Pand met lijstgevel; twee voluutkapitelen op de lijst. Geprofileerde natuurstenen vensterdorpels. Stoep. XIX.

'De kroon'

Mient 31
Alkmaar
"De Kroon". Pand met fraai gedetailleerde renaissance trapgevel; de beide verdiepingen en de door een driehoekig fronton bekroonde bovenste ..

Pand met in cartouches 1672 gedateerde trapgevel

Mient 33
Alkmaar
Pand met in cartouches 1672 gedateerde trapgevel, waarvan de topgeleding geflankeerd wordt door klauwstukken en bekroond wordt door een gebr..

Pand met lijstgevel, de lijst voorzien van tandlijstje en rozetten

Mient 13
Alkmaar
Pand met lijstgevel, de lijst voorzien van tandlijstje en rozetten. De vensters van de halve-verdieping hebben geprofileerde natuurstenen do..

Pand met lijstgevel

Mient 9
Alkmaar
Pand met lijstgevel; voluutconsoles op de lijst. Moderne aangepaste pui. Stoep. XIX.

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Leeuwenburg, op gebeeldhouwde banderol 1707 gedateerd, met een geheel met natuursteen beklede gevel en een barok, rijk gebeeldhouwd hoofdgestel op zware consoles, bekroond door beeldhouwwerk, bes .. in Alkmaar

Foto's (2)