Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Provenhuis van nordingen in Alkmaar

Gebouw

Lombardsteeg 23
1811LA Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1656


Beschrijving van Provenhuis van nordingen

Provenhuis van Nordingen. Het GEBOUW, dat in oorsprong teruggaat op het St. Maria Magdalenaklooster en in 1657 verbouwd werd voor de huidige bestemming bestaat uit drie, door zadeldaken gedekte vleugels die een binnenplaats omsluiten; de vierde zijde van de binnenplaats wordt afgesloten door het Hof van Sonoy. De vensters hebben fraai gemetselde ontlastingsbogen met forse natuurstenen aanzet- en sluitstenen. De zuidelijke vleugel aan de Nieuw Sloot draagt in het midden een gelede topgevel met klauwstukken van natuursteen; in deze gevel een cartouche (1656) met twee nissen met schildhoudende figuren. In de Lombardsteeg toegang met bovenlicht in een omlijsting van geblokte lisenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7291
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Provenhuis van nordingen in Alkmaar

Diaconiehuis of Hof van Sonoy

Veerstraat 1
Alkmaar
Diaconiehuis (Hof van Sonoy). Het gebouw, dat in oorsprong teruggaat op het St. Maria Magdalenaklooster en in 1744 voor de huidige bestemmin..

Pand met trapgevel, bekroond door toppinakel

Koningsweg 59
Alkmaar
Pand met trapgevel, bekroond door toppinakel; geprofileerde natuurstenen platen op de treden; bakstenen waterlijst, zes- en negenruitsschuif..

Pand met lijstgevel op natuurstenen plint

Langestraat 68
Alkmaar
Pand met lijstgevel op natuurstenen plint. Eenvoudige voordeuromlijsting met bovenlicht. XIX.

De Bios, fors hoekpand onder schilddak

Doelenstraat 25
Alkmaar
Fors hoekpand onder schilddak. De brede lijstgevel aan de zijde van de Doelenstraat heeft een fraaie ingangspartij geflankeerd door twee tra..

Wilhelminaschool

Doelenstraat 21
Alkmaar
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de voormalige Christelijke Lagere 'Wilhelminaschool', met aangrenzende CONCIERGEWONING gebouwd in 1903 in Art No..

Kaart & Routeplanner