Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van Alkmaar in Alkmaar

Gebouw

Langestraat 97
1811JD Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1509-1520


Beschrijving van Stadhuis van Alkmaar

Stadhuis. Het stadhuis bestaat uit een elf traveeën brede langsgevel en links hiervan een achtzijdige traptoren, beide gebouwd tussen 1509 en 1520, gerestaureerd 1897-1881 en 1910; rechts een in 1894 aangebouwde vleugel. De laatgotische gevel is, evenals de traptoren, opgebouwd uit lagen baksteen afgewisseld met lagen natuursteen en wordt bekroond door vijf dakkapellen, elk gevat tussen twee pinakels en voorzien van een natuurstenen puntgevel, en onderling verbonden door een natuurstenen balustrade. Trapbordes met gebeeldhouwde leeuwen, toegang gevat in een geprofileerde spitsboognis. Boven de vensters segmentboogvormige ontlastingsbogen met natuurstenen blokken; sierankers. De traptoren heeft een onderbouw van vier geledingen, een op de rondboogfries overkragende gebeeldhouwde balustrade en een houten bovenbouw van twee geledingen, de laatste in 1927 aangebracht. De rechtervleugel van het stadhuis is voorzien van een lijstgevel met trigliefen en van een attiek. De risaliet van de linkertravee heeft in de lijst twee trigliefconsoles, ingangsomlijsting met consoles en een opzetstuk met inscriptie; de ingangspartij bekroond door twee beelden, die de personificaties van de rechtvaardigheid en de waarheid voorstellen; twee festoenen, elk met twee vlakgekapte wapens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7282
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Stadhuis van Alkmaar in Alkmaar

Pand met vijf traveeën brede gevel

Langestraat 93
Alkmaar
Pand met vijf traveeën brede gevel; natuurstenen hoekpilasters, arkel op consoles, daarboven een rijk gebeeldhouwde bekroning. Attiek met s..

Huis van Zessen

Schoutenstraat 2
Alkmaar
Huis van Zessen. Zes traveeën breed pand met een in blokken gepleisterde lijstgevel. Voordeur met bovenlicht. Op de verdieping negenruitssc..

Pand met trapgevel

Langestraat 96
Alkmaar
Pand met trapgevel;vernieuwde gevel,waarin oude elementen zijn toegepast. Bekronend gebogen fronton. Gebeeldhouwde klauwstukken. XVII B.

Pand met lijstgevel

Langestraat 89
Alkmaar
Pand met lijstgevel; op de lijst twee gesneden consoles. Negenruitsschuifvensters. Winkelpui XIX.

Pand met gepleisterde lijstgevel

Langestraat 95
Alkmaar
Pand met XIXc gepleisterde lijstgevel; dakkapel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven