Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar

Kerkelijk Gebouw

Koorstraat 2
1811GP Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1470-1518

(1 recensie)

Beschrijving van Grote of Sint-Laurenskerk

Nederlands Hervormde GROTE of ST. LAURENSKERK. Een geheel met natuursteen beklede bakstenen kruisbasiliek met zevenzijdige koorsluiting gebouwd van 1470-1518. Twee traptorens tegen de westzijde van de beide schipzijbeuken en twee tegen de oostzijde van de beide transeptarmen. Aan de zuidzijde van het koor de v.m. sacristie, thans consistoriekamer (XVIb); tussen sacristie en zuidelijke transeptarm de op bogen overgebouwde librie (XVId); in de hoek tussen noorderdwarsarm en kooromgang een ruimte (XVI B) voor de blaasbalg van het kleine orgel. Klokkenspel bestaande uit 27 klokken van Melchior de Haze en 8 moderne klokken. Slagklok van J. Moer uit 1525, diam. 130 cm. Op steunbeer van de kerk een stenen zonnewijzer. Trommelspeelwerk van Eijsbouts, 1905. Inwendig zijn het middenschip en het transept gedekt door houten tongewelven met in de koorsluiting een monumentale beschildering uit 1519. De zijbeuken, de zijbeukkapellen en de kooromgang gedekt door stergewelven. Belangrijkste onderdelen van de inventaris: laatgotisch koorhek. a. Hoofdorgel: in een kas die vervaardigd werd naar een ontwerp van Jacob van Campen, bouwde G. van Hagerbeer in 1643 een drieklaviers orgel met vrij pedaal. Dit instrument werd in 1725 vervangen door een orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk, Rugwerk en vrij Pedaal, gemaakt door Frans Caspar Schnitger. Schnitger maakt gebruik van een deel van het Hagerbeer-pijpwerk. In 1986 geheel gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. b. Koororgel: Van oorsprong eenklaviers orgel in 1511 gemaakt door J. van Covelen. Enige tijd later werd het orgel uitgebreid met een tweede klavier. Doophek (1605), vijf gestoelten tegen de zuilen van het schip, waarvan twee naar ontwerp van Jacob van Campen (1655), koperen kaarsenkronen, schilderstuk voorstellende de kerk met niet uitgevoerde toren, stenen zerk voor Floris V en koperen zerk voor Pieter Palinck en zijn echtgenote. In de v.m. sacristie een houten tongewelf met overblijfselen van ornamentale beschildering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7258
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Grote of Sint-Laurenskerk
5
Recensie door: ()
De monumentale gewelfschildering van het Noordtransept werd een aantal jaren geleden gerestaureerd en teruggeplaatst in de kerk nadat het sinds 1881 gedemonteerd was geweest. De ruim 320 M2 werd minitieus gerestaureerd, voor een indruk van de restauratie in een fotoverslag vond ik dit: https://ramseshertman.nl/portfolio/houtrestauratie-historisch-interieur-gewelfschildering-kerk-alkmaar/
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar

Burgemeester Wendelaar Lantaarn

Koorstraat 4
Alkmaar
Inleiding GEDENKTEKEN, de "Burgemeester Wendelaar Lantaarn", is in 1932 opgericht naar ontwerp van A.J. Kropholler ter gelegenheid van het ..

Pand bestaande uit een smal voorgedeelte aan de koorstraat en een breder aansluitend gedeelte erachter onder schilddak

Koorstraat 6
Alkmaar
Pand bestaande uit een smal voorgedeelte aan de Koorstraat en een breder aansluitend gedeelte erachter onder schilddak. Lijstgevels; zes- en..

Pand met gerestaureerde trapgevel

Koorstraat 23
Alkmaar
Pand met gerestaureerde trapgevel. De treden gedekt met geprofileerde natuurstenen platen. Negenruitsschuiframen met geprofileerde kozijnen...

Pand met forse geheel natuurstenen voorgevel, drie traveeën breed, aan weerszijden afgesloten door geblokte lisenen en bekroond door een dorisch ho ..

Langestraat 114
Alkmaar
Pand met forse geheel natuurstenen voorgevel, drie traveeën breed, aan weerszijden afgesloten door geblokte lisenen en bekroond door een do..

't Hooge Huys/Princenhof

Sint Laurensstraat 1
Alkmaar
Inleiding KANTOORGEBOUW "Hooge Huys" met bijbehorende CONCIERGEWONING uit 1931 en KANTOORGEBOUW "Princenhof" uit 1933..

Kaart & Routeplanner