Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fraai hoekpand in Alkmaar

Woonhuis

Kapelsteeg 4
1811ER Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1663


Beschrijving van Fraai hoekpand

Fraai hoekpand gedateerd 1663 met langsgevel aan de Laat. In de Kapelsteeg bakstenen, door pinakel bekroonde trapgevel, waaraan natuurstenen is toegepast voor de platen op de treden, voor de waterlijsten, de cartouchevormige omlijstingen der beide vlieringvensters, voor de aanzet- en sluitstenen der ontlastingsbogen boven de vensters en tenslotte voor de cartouches met datering 1663 en gevelstenen in de borstwering boven de pui. Korfboogvormige ontlastingsbogen met gebeeldhouwd engelenkopje als sluitsteen boven de negenruitsschuifvensters van de eerste en een strekse boog boven het zesruitsschuifvenster van de zolderverdieping. Sierankers: hijsanker in de top. Vlieringluik. Geprofileerde puibalk. Achtruitsschuifvenster in de Empiretrant in de pui. Bovenlicht met snijwerk. In de zijgevel zes- en twaalfruitsschuifvensters. XVII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7238
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fraai hoekpand in Alkmaar

Kapelkerk (O.L. Vrouwe- of St. Janskapel)

Kapelsteeg 3
Alkmaar
Kapelkerk (O.L. Vrouwe- of St. Janskapel). In oorsprong wellicht stichting der Malthezer ridders; het 15e eeuwse gebouw werd in 1536 met dri..

Hoekpand met zadeldak tussen puntgevels

Laat 89
Alkmaar
Hoekpand uit de 17e eeuw met zadeldak tussen puntgevels. De puntgevel aan de voorzijde heeft sierankers en een toppilaster op gebeeldhouwde ..

Pakhuis met tuitgevel

Laat 87
Alkmaar
Pakhuis met tuitgevel; top en schouders gedekt door natuurstenen platen. Getoogde ingang met jaartalsteen (1726) als sluitsteen; links en re..

Pand met gepleisterde klokgevel, bekroond door boogvormig verhoogde lijst en met natuurstenen aanzetvoluten boven de zijlisenen

Groot Nieuwland 4
Alkmaar
Pand met gepleisterde klokgevel, bekroond door boogvormig verhoogde lijst en met natuurstenen aanzetvoluten boven de zijlisenen. Negenruitss..

Pakhuis met tuitgevel

Laat 85
Alkmaar
Pakhuis met tuitgevel; top en schouders gedekt door natuurstenen platen. Getoogde ingang met jaartalsteen (1730) als sluitsteen; links en re..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)