Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Bios, fors hoekpand onder schilddak in Alkmaar

Woonhuis

Doelenstraat 25
1811KX Alkmaar
Noord Holland


Beschrijving van De Bios, fors hoekpand onder schilddak

Fors hoekpand onder schilddak. De brede lijstgevel aan de zijde van de Doelenstraat heeft een fraaie ingangspartij geflankeerd door twee traveeën brede vleugels. Boven een gesneden deur met snijraam en de een halve traveebrede zijlichten springt een kroonlijst naar voren, gedragen door vier ionische pilasters en fraai gesneden consoles; de verdieping heeft een op deze kroonlijst rustende erker; deze wordt bekroond door een driehoekig fronton op de als zuilen behandelde muurdammen van de attiek. De zijgevel aan de Gedempte Nieuwe Sloot gewijzigd in verband met gebruik van het pand als bioscoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7181
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
de Bios
De Bios gezien vanaf de Gedempte Nieuwesloot
De Bios gezien vanaf de Gedempte Nieuwesloot
Locatie Doelenstraat 25, Alkmaar
Coördinaten 52° 38′ NB, 4° 45′ OL
Oorspr. functie Woning
Huidig gebruik Restaurant
Verbouwing 1913
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 7181
Eigenaar Anthony Studler van Zurck
Detailkaart
De Bios (Alkmaar-centrum)
De Bios
Lijst van rijksmonumenten in Alkmaar
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Alkmaarse pand genaamd De Bios begon als voorname woning, maar werd in 1913 verbouwd tot bioscoop. Tot 1995 vervulde het deze functie. In 2005 is het pand verbouwd tot restaurant.

Terwijl het pand nog de functie van bioscoop vervulde werd het uitgeroepen tot rijksmonument.

Geschiedenis

Het pand heeft de voorzijde aan de smalle Doelenstraat omdat tijdens de bouw de Gedempte Nieuwesloot nog niet gedempt was. Ook was de Doelenstraat tijdens de bouw van de woning een straat van aanzien, onder meer het gruttersgildehuis en twee schutterijen hadden hun gebouwen in de Doelenstraat gevestigd.

Het pand heeft niet alleen als woning gediend, het is ook een herenlogement, nutsspaarbank en bioscoop geweest. Als bioscoop is het pand meerdere keren verbouwd om meer zitplaatsen te kunnen huisvesten. In 1913 waren dat 350 zitplaatsen en in 1995 434.

Het pand

Het pand is een hoekpand en heeft aan de voorzijde op de eerste verdieping een erker. De erker is boven de voordeur geplaatst en wordt gesteund door vier pilasters die in Ionische stijl gesneden zijn. De erker heeft zelf een kroonlijst aan de onderzijde en een driehoekig fronton aan de bovenzijde. Aan weerszijden van de erker heeft het pand vleugels van twee traveeën breed. Het pand heeft over de volle breedte een lijstgevel, waar de erker uitsteekt.


Monumenten in de buurt van De Bios, fors hoekpand onder schilddak in Alkmaar

Wilhelminaschool

Doelenstraat 21
Alkmaar
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de voormalige Christelijke Lagere 'Wilhelminaschool', met aangrenzende CONCIERGEWONING gebouwd in 1903 in Art No..

De Noordstar

Gedempte Nieuwesloot 153
Alkmaar
Inleiding LOGEGEBOUW in Amsterdamse Schooltrant uit 1924 met bijbehorende CONCIERGEWONING uit 1936, gebouwd in opdracht van de vrijmetselaa..

Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen

Doelenstraat 3
Alkmaar
Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen. Vijf traveeën breed pand onder dwars zadeldak tussen trapgevels; dakkapellen. Loodrecht op dit voorgebouw ..

Pand met trapgevel

Langestraat 96
Alkmaar
Pand met trapgevel;vernieuwde gevel,waarin oude elementen zijn toegepast. Bekronend gebogen fronton. Gebeeldhouwde klauwstukken. XVII B.

't Hooge Huys/Princenhof

Sint Laurensstraat 1
Alkmaar
Inleiding KANTOORGEBOUW "Hooge Huys" met bijbehorende CONCIERGEWONING uit 1931 en KANTOORGEBOUW "Princenhof" uit 1933..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)