Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen in Alkmaar

Gebouw

Doelenstraat 3
1811KX Alkmaar
Noord Holland

Bouwjaar: 1618


Beschrijving van Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen

Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen. Vijf travee├źn breed pand onder dwars zadeldak tussen trapgevels; dakkapellen. Loodrecht op dit voorgebouw een vleugel onder zadeldak, de eindtrapgevel en de zijgevel verlevendigd door het gebruik van natuursteen voor blokken, lijsten en platen, toppilaster op gebeeldhouwd kraagsteentje, boven de vensters korfboogvormige ontlastingsbogen met verdiepte boogvelden; de zijgevel heeft in de boogvelden van de beganegrondvensters gebeeldhouwde vullingen in de vorm van schelpen en van een schildhoudende leeuw tussen bladornament en verder gebeeldhouwde kopjes als sluitstenen, geprofileerde natuurstenen waterlijsten en in de borstwering boven de verdieping cartouches met datering (1618), In de hoek tussen voorgebouw en vleugel een achtzijdig traptorentje onder een met leien gedekt tentdakje met windvaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7180
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nieuwe of St. Sebastiaansdoelen in Alkmaar

Provenhuis

Koningsweg 83
Alkmaar
Een op de hoek van de Koningsweg en Doelenstraat gelegen pand bestaande uit een gedeelte met verdieping onder schilddak, waarop in Koningswe..

Pand met klokgevel

Koningsweg 78
Alkmaar
Pand met klokgevel. Natuurstenen aanzetvoluten en als bekroning een driehoekig fronton. XVIII-XIX.

Wilhelminaschool

Doelenstraat 21
Alkmaar
Inleiding SCHOOLGEBOUW van de voormalige Christelijke Lagere 'Wilhelminaschool', met aangrenzende CONCIERGEWONING gebouwd in 1903 in Art No..

Pand onder schilddak

Koningsweg 70
Alkmaar
Pand onder schilddak; in blokken gepleisterde lijstgevel, trigliefconsoles op de lijst. Zesruitsschuifvensters op de beganegrond, twaalfruit..

Voormalige rijks H.B.S.

Paardenmarkt 1
Alkmaar
V.m.Rijks H.B.S. Bakstenen gebouw op L-vormige plattegrond in de eclectische trant van het derde kwart van de 19e eeuw, voltooid in 1867 en ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)