Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Googermolen in Roelofarendsveen

Molen

Googermolenweg 1
2371ET Roelofarendsveen (gemeente Kaag en Braassem)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1717


Beschrijving van Googermolen

Poldermolen "De Googer". Aan de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder bij Oude-Wetering. Ronde stenen molen, waarschijnlijk uit 1715, vermoedelijk herbouwd na een brand in 1833. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7130
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Googermolen
Googermolen
Googermolen
Basisgegevens
Plaats Roelofarendsveen
Bouwjaar 1717
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen molen
Functie poldermolen
Bestemming  Bemalen van de Googerpolder, op vrijwillige basis
Monumentnummer  7130
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Googermolen
Googermolen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Googermolen is een grondzeiler nabij Roelofarendsveen. De molen is in 1717 gebouwd ten behoeve van de bemaling van de Googerpolder. De Googermolen, die de grootste ronde stenen grondzeiler van Nederland is, maalde tot 1956 uitsluitend op de wind. In dat jaar is een hulpmotor in de molen gemonteerd die de vijzel aandrijft. Sinds 1972 is de Rijnlandse Molenstichting eigenaar van de Googermolen. Na een grondige restauratie halverwege de jaren 90 is de Googermolen weer regelmatig in bedrijf. De woning in de molen wordt bewoond.

Geschiedenis

De huidige Googermolen is in 1717 gebouwd. Hij is naar verluidt in 1833 uitgebrand nadat de vang oververhit was. Hierna heeft men de romp verstevigd door rond de bestaande stenen romp een nieuwe laag metselwerk aan te brengen. Dit kwam tijdens de restauratie in de jaren 90 aan het licht.

In 1903 brak de bovenas tijdens het malen. Hierbij ging het wiekenkruis verloren, evenals een aantal andere onderdelen. Waarschijnlijk was de zware belasting de hoofdoorzaak van dit ongeval. De grote opvoerhoogte van ca. 4,5 meter vergt veel kracht en mede daarom werden de wieken in de jaren dertig verdekkerd. Later zijn deze vervangen door fokwieken, die ook bij weinig wind efficiënt zijn.

Toen in 1945 de polder onder water was gezet, heeft de Googermolen deze weer drooggemalen.Monumenten in de buurt van Googermolen in Roelofarendsveen

Herenhuis bestaande uit een pand ter breedte van vier vensterassen met verdieping en lage bovenverdieping onder schilddak met hoekschoorstenen, waarna ..

Kerkstraat 46
Oude Wetering (Gemeente Kaag en Braassem)
Herenhuis omstreeks 1774 (jaartal in muur van het zomerhuis) bestaande uit een pand ter breedte van vier vensterassen met verdieping en lage..

Remonstrantse Kerk

Kerkstraat 41
Oude Wetering (Gemeente Kaag en Braassem)
Remonstrantse Kerk. Zaalkerkje uit 1645 met tegen de voorgevel een portaaltje in Empirevormen, bekroond door een fronton. De kerk wordt over..

Huis zonder verdieping, met omlopend schilddak dat aan de voorzijde bekroond wordt door hoekschoorstenen. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel

Kerkstraat 40
Oude Wetering (Gemeente Kaag en Braassem)
Huis zonder verdieping, met omlopend schilddak dat aan de voorzijde bekroond wordt door hoekschoorstenen. Begin 19e eeuw. Deuromlijsting met..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 11
Oude Wetering (Gemeente Kaag en Braassem)
Ned.Herv.Kerk. Eenbeukige kerk op T-vormige plattegrond, ontstaan door uitbreiding van een in 1691 evenwijdig aan de weg gebouwd kerkje met ..

Geestmolen

Heiligegeestlaan 6
Rijnsaterwoude (Gemeente Kaag en Braassem)
"De Geestmolen". Aan de noordzijde van de Braassemermeer een achtkantige, houten met riet gedekte poldermolen op stenen voet, gebouwd in 183..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)