Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Klokkenstoel Buweklooster in Drogeham

Kerkelijk Gebouw

It Kleasterbreed 1
9289KA Drogeham (gemeente Achtkarspelen)
Friesland

Bouwjaar: 1558 (eerste vermelding) 1950 (vernieuwd)


Beschrijving van Klokkenstoel Buweklooster

Op het kerkhof een in 1947 vernieuwde klokkestoel reeds in 1558 vermeld. Het torenuurwerk, 1911 is overgebracht naar de Hervormde Kerk van Oosterwierum, Gemeente Littenseradiel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 7041
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Klokkenstoel uit 1989 in de toren van de Sint-Martinuskerk te Gennep
De kerk en klokkenstoel van Tjalleberd, Atlas Schoemaker: Friesland, 1710-1735
De kerk en klokkenstoel van Terwispel, Atlas Schoemaker: Friesland, 1710-1735

Een klokkenstoel is een stellage van dikke houten of ijzeren balken, waarin een of meer klokken zijn opgehangen. Een klokkenstoel kan boven in de kerk- of klokkentoren zijn aangebracht, maar ook los staan. Ook een beiaard hangt in een klokkenstoel.

In gemetselde kerktorens bestond de noodzaak tot het aanbrengen van een klokkenstoel al snel, wanneer een samenstel van luiklokken was gebouwd. Het luiden van deze klokken veroorzaakte scheuren in het torenlichaam. Daarom werden verschillende eikenhouten constructies ontwikkeld die de trillingen goed naar beneden geleidden en toch het gewicht van de beweegbare klokken, die soms meer dan 500 kilo per stuk wegen, konden dragen.

Vrijstaande klokkenstoel

De vrijstaande klokkenstoel, van boven voorzien van een dak, komt op kerkhoven en naast kerken in het noorden van Nederland veel voor, voornamelijk in Friesland, Drenthe en de kop van Overijssel. Vrijstaande klokkenstoelen werden vaak gebouwd omdat armere dorpen zich wel een eenvoudig kerkgebouwtje konden veroorloven, maar geen toren waarin de luidklok zou moeten hangen. Bovendien was de ondergrond zacht en veenachtig, waardoor er met verzakking rekening gehouden moest worden.

Maar ook om andere redenen en op andere plaatsen is soms gekozen voor vrijstaande klokkenstoelen, ook zonder dak, zoals bij het oorlogsmonument op de Waalsdorpervlakte. Daar is ook, zoals vaker, de vrijstaande klokkentoren op een heuvel gebouwd. Ook in andere landen zijn deze bouwwerken te vinden. Een omtimmerde vrijstaande klokkenstoel noemen we klokhuis. Deze bestaan nog in Enkhuizen en Sneek. Verdwenen klokhuizen stonden onder meer in Hoorn en Haarlem.

Zie ook

Literatuur

  • Tempelmans Plat C.W. Luidklokken, Klokluiden en Klokkestoelen. Bosch en Keuning N.V. Baarn 1974

Monumenten in de buurt van Klokkenstoel Buweklooster in Drogeham

Kop-hals-rompboerderij

It Kleasterbreed 3
Drogeham (Gemeente Achtkarspelen)
Naast de oprit naar het kerkhof gelegen fraaie kop-hals-rompboerderij in nokanker gedateerd 1807. Omgaande bakgoot, tweelichtskozijnen door ..

Walburgakerk Toren hervormde kerk

Tsjerke Buorren 4
Drogeham (Gemeente Achtkarspelen)
Herv.Kerk en Toren op omheind Kerkhof. Op de grondslagen van een romaans kerkgebouw in 1876 een nieuwe kerk gebouwd, waarvan het opgaande mu..

Arbeiderswoning

Tsjerke Buorren 8
Drogeham (Gemeente Achtkarspelen)
Eenvoudige landarbeiderswoning, eerste helft 19e eeuw, onder met pannen gedekt zadeldak dat aan de voorzijde aansluit tegen een puntgevel. T..

Arbeiderswoning

Mûntsegroppe 14
Harkema (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding In 1919 in sobere baksteen-architectuur gerealiseerde ARBEIDERSWONING van het krimptype. In 1919 werd aan de onverharde Mûntsegr..

Hok bij arbeiderswoning

Mûntsegroppe 14
Harkema (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding Het HOK dat behoort bij de arbeiderswoning is in 1919 gelijktijdig daarmee gebouwd. Het hok staat dwars achter het schuurgedeelte..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)