Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hagelkruis in Aarle Rixtel

Overig

Hagelkruisweg 28
5735BH Aarle Rixtel (gemeente Laarbeek)
Noord Brabant


Beschrijving van Hagelkruis

"Hagelkruis". Op de Hooge Akkers, ten zuidwesten van het Protestantse Kerkhof, op het kruispunt van vier landwegen, een stenen hagelkruis, het enige bewaarde in Noord-Brabant. Hagelkruisen zijn kruisen die sedert de vroege middeleeuwen in het veld op een wegenkruispunt werden opgericht om onweer en hagel af te weren. Er werden regelmatig broodbedelingen bij gehouden (vgl. de "Hagelspende" in Duitse landen), op de Kruisdagen (in april of mei) hield een processie er statie; tevens waren zij vaak ook grenssteen. Het stenen hagelkruis te Aarle is vermoedelijk XVIe-eeuws, vertoont in reliƫf een archaische Christusfiguur en heeft bovenin een kleine vierkante opening, die mogelijk gediend heeft om er een kaars of lantaarn in te plaatsen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6935
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hagelkruis in Aarle Rixtel

Tol- of wevershuisje

Opstal 2
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Tol- of wevershuisje, gedateerd in de rechter zijgevel op een muuranker: 1785. Gepleisterd pandje onder hoog, met riet en pannen gedekt schi..

Hervormde Kerk. Rechthoekig zaalkerkje

Kouwenberg 29
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Hervormde Kerk. Rechthoekig zaalkerkje, gebouwd door A. van Veggel in 1847, verbouwd in 1874. Het gepleisterde kerkje draagt een pannen zade..

Langgevelboerderij

Kouwenberg 27
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
BOERDERIJ van het langgeveltype, blijkens jaartalankers in een der kopgevels daterend uit 1883. Met pannen gedekt zadeldak in het woongedeel..

kiosk

-
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Inleiding. MUZIEKTENT, gebouwd in 1924 in traditionalistische vormen, gerestaureerd in 1974. Vrijstaand op een gazon op het driehoekig plei..

Kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand

Bosscheweg 18
Aarle Rixtel (Gemeente Laarbeek)
Kapel van Onze Lieve Vrouw in 't Zand. Gesticht omstreeks 1500, herbouwd in 1597, in 1608 met een zuidelijke dwarsarm vergroot, in 1648 tot ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)