Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vijf traveeën breed pand met rechte gevel in Aardenburg

Woonhuis

Weststraat 55
4527BS Aardenburg (gemeente Sluis)
Zeeland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Vijf traveeën breed pand met rechte gevel

Vijf traveeën breed pand met rechte gevel. Voordeuromlijsting. Schuifvensters met rechte hardstenen onderdorpels. Omlopend schilddak XIX. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6890
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Romaanse kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Gotische kerktravee
A=middenschip B=zijbeuk
Stadhuis Torhout; 7 traveeën

Een travee (afgeleid van het Franse woord travée, en oorspronkelijk van het Latijnse trabis, balk) of gewelfjuk is onder andere een deel van een gebouw, dat wordt bepaald door twee opvolgende steunpunten in de lengterichting van het gebouw.

Een travee is ook een begrip in de vlakverdeling van een gevel. De travee is dan de afstand waarbij de gevel zich in de lengterichting begint te herhalen, dit komt dan overeen met de breedtes van deuren en vensters.

Met een travee wordt ook een gedeelte van een schoolklas aangeduid, gemarkeerd door een reeks bijeenhorende tafeltjes. Zo bestaat de traditionele 'busopstelling' in een klaslokaal uit drie traveeën van tien tafeltjes, waarbij elke travee bestaat uit vijf gepaarde tafeltjes, ruimte biedend aan tien leerlingen.

In een romaanse kerk wordt de travee bepaald door de steunpunten van het vierkante kruisgewelf in het middenschip.

Twee vierkante gewelven van de zijbeuk (B) zijn samen even breed als de middenbeuk (A) en vallen derhalve binnen de travee. Dit systeem wordt het gebonden stelsel genoemd. Door de afwisseling van zwaardere en lichtere pijlers of kolommen (alternerend stelsel) wordt het systeem niet als te schematisch ervaren.

In de gotische kerktravee zijn de gewelven van zijbeuken (B) en middenschip (A) even breed. De gewelven in de zijbeuken zijn vierkant, het hoofdgewelf in het middenschip kan een rechthoekig kruisribgewelf zijn. Ook een koor kan in traveeën worden verdeeld, deze worden elk dan een koortravee genoemd.

Bij een arcade is een travee de overspanning gedragen door twee kolommen of zuilen.


Monumenten in de buurt van Vijf traveeën breed pand met rechte gevel in Aardenburg

Fors, onderkelderd, L-vormig pand met bepleisterde lijstgevel

Weststraat 56
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Fors, onderkelderd, L-vormig pand met XIX B bepleisterde lijstgevel; lijst met consoles, vensteromlijstingen, cordonlijsten, voordeuromlijst..

Onderkelderd pand met gepleisterde rechte gevel

Weststraat 61
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Onderkelderd pand met gepleisterde rechte gevel. Lijst met gestucte consoles. Voordeuromlijsting met gecanneleerde posten en consoles XIX.

Gedeeltelijk onderkelderd breed dwarspand onder zadeldak

Weststraat 63
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Gedeeltelijk onderkelderd breed dwarspand onder zadeldak. Rechte gevel, lijst met tanding. Voordeuromlijsting met paneelposten en zijlichten..

Doopsgezinde schuurkerk

Weststraat 37
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Doopsgezinde schuurkerk, de enige Doopsgezinde schuilkerk in Zeeland, gebouwd in 1636, herbouwd in 1793. Eenvoudig rechthoekig gebouw, opget..

Percelen deel uitmakend van het voormalige verdedigingsstelsel

Weststraat 38
Aardenburg (Gemeente Sluis)
Fors pand, gedeeltelijk onderkelderd, met XIX B gepleisterde gevel, geblokte zijpilasters en middenrisaliet, vensteromlijstingen, 6-ruits sc..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vijf traveeën breed pand met rechte gevel in Aardenburg

Foto's (5)