Doopsgezinde schuurkerk in Aardenburg

Weststraat 37
4527BR Aardenburg (gemeente Sluis)

Bouwjaar: 1636 (bouw) 1793 (herbouw)

Beschrijving van Doopsgezinde schuurkerk

Doopsgezinde schuurkerk, de enige Doopsgezinde schuilkerk in Zeeland, gebouwd in 1636, herbouwd in 1793. Eenvoudig rechthoekig gebouw, opgetrokken uit baksteen met rondboogvensters in de lange zijden en met pannen gedekt schilddak. Inwendig gepleisterde wanden met geprofileerde houten kroonlijst, trekbalken en gestucadoord koofgewelf met enige Lodewijk XVI-lofwerk en het jaartal 1793, aan de andere korte zijde van het koofgewelf een gestucadoord lam. Aan de muur waarin de ingangspoort van de eigenlijke kerkruimte zich bevindt, is een zandstenen gevelsteen geplaatst, voorstellende een lam, waarboven een lint is gedrapeerd met opschrift: "De kerck het Lam". Het 17e eeuwse woonhuis aan de straatzijde is in 1888 vervangen door een neogotische voorbouw met torenvormig opgetrokken portaaluitbouw naar de voorgevel. De voorbouw heeft vensters met geblokte van siermozaiek voorziene spitsboogbekroningen. Puntgevel met hardstenen lijsten en sierankers. Het leien schilddak van de torenvormige portaaluitbouw heeft een rijke smeedijzeren bekroning en dakkapellen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)