Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bastion Vreesniet met Theehuisje in Bredevoort

Militair Object

Kruittorenstraat
7126ZA Bredevoort (gemeente Aalten)
Gelderland

Bouwjaar: begin 17e eeuw 1600 begin 17e eeuw


Beschrijving van Bastion Vreesniet met Theehuisje

Aan de noord-westzijde van het stadje gelegen bastions. Op een der fraai beplante bastions een tuinkoepel uit het tweede kwart der 19e eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6874
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Terreplein Vreesniet Bredevoort
Reconstructie bastion Vreesniet Bredevoort

Bastion Vreesniet was een van de zes bastions van Bredevoort. Het was gelegen ten westen van Bredevoort, tegenwoordig achter de Prinsenstraat en maakte deel uit van de Vestingwerken van Bredevoort. De restanten genieten bescherming als rijksmonument.

Geschiedenis

Ter hoogte van deze locatie is tegenwoordig nog vaag de omtrek van het bastion zichtbaar op de plattegrond van Bredevoort. Daar lag een acht meter hoog hol bastion, voorzien van drie katten in iedere hoek. De Keel (ingang) van het bastion lag iets voorbij het kruispunt Landstraat/Kerkstraat, het steegje achter deze huizen ligt er nog altijd. De stadsweide van nu was destijds het terreplein van dit bastion. In 1782 werd het bolwerk in erfpacht gegeven aan Bernard Andries Roelvink. De vestingwerken werden in de 19e eeuw aan ontmanteling onderworpen ten behoeve van de aanleg van de tuinen die er nog altijd liggen. Een klein stukje van de onderwal is bewaard gebleven, daar is het theekoepeltje van de familie Roelvink op gebouwd.

Reconstructie

Op de afbeelding een weergave van een reconstructie van bastion Vreesniet. Zichtbaar gemaakt de ligging ten opzichte van de huizen die er tegenwoordig staan, met rechts in beeld het Sint Bernardus. Ook zichtbaar de onderwal die voor het bastion ligt. Het terreplein is tegenwoordig het stukje weide tussen de tuinen en de Kerkstraat. De gracht ervoor kennen we tegenwoordig als Grote Gracht. Het stukje gracht links voor het ravelijn kennen we tegenwoordig als Kleine Gracht. Het gedempte grachtdeel daarvoor en de Glacis die hier lag staan tegenwoordig bekend als de moestuinen De Halve Maan.

Bronnen

  • 25 mei 1782: Gelders Archief, Oud Rechterlijk Archief Bredevoort inv.nr. 463 fol. 120

Monumenten in de buurt van Bastion Vreesniet met Theehuisje in Bredevoort

Sint Bernardus

't Zand 23
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Omschrijving De twee LIGHALLEN hebben drie houten wanden bestaande uit verticale en een lessenaarsdak. De achterzijde is op de Grote Gracht..

Grote Gracht, Bastion Treurniet en contrescarpe

Landstraat-Bolwerkweg
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Aan de noord-westzijde van het stadje overblijfselen der brede vestinggracht en bastions, alsmede een contrescarpe.

Markt 1

Markt 1A
Bredevoort (Gemeente Aalten)
PAND onder hoog wolfdak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een mooie puntgevel met vlechtingen, muurankers, ontlastingsbogen en duivenga..

Kuupershuusken

Markt 2
Bredevoort (Gemeente Aalten)
Klein VAKWERKHUISJE onder wolfdak (XVIII ?)

't Zand 2

't Zand 2
Bredevoort (Gemeente Aalten)
HUIS onder wolfdak met in de voorgevel ankers: 1744. Deuromlijsting met gecanneleerde pilasters, hoofdgestel en bovenlicht. In de zijgevel s..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)