Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grenspaal 171 tussen Gelderland en Munster in Aalten

Overig

Veenhuisweg
7120AA Aalten
Gelderland

Bouwjaar: 1766


Beschrijving van Grenspaal 171 tussen Gelderland en Munster

Terzijde van de Veenhuisweg bij de Bodendijk naast grenspaal 749 op een heuveltje, de rode, Bentheimerstenen GRENSSTEEN nr 171 met de wapens van Gelderland en Munster en het jaartal 1766. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6858
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Grenspaal 171 is een grenspaal en rijksmonument uit 1766 die dienst heeft gedaan als grensmarkering tussen Münster en Gelre. Aan de Nederlandse zijde staat het wapen van Gelre, aan de Duitse zijde het wapen van Münster.

Geschiedenis

Grenspaal 171.
Op een kaartje van Van den Heuvel wordt de paal als "Gelderse Paal" vermeld.

Na het einde van de Tachtigjarige Oorlog werd in het gebied van de heerlijkheid Bredevoort in 1597 de reformatie ingevoerd. Daardoor was een scherpe tweedeling ontstaan met het gebied van Münster, dat katholiek bleef. Langs de "grens" verschenen dan ook een keten van vluchtkerken zoals bijvoorbeeld de Kruiskapel in Hemden. Mogelijk kent men sinds die tijd ook grensconflicten.

In 1655 kwam een relatief einde aan de grenskwesties tussen Münsterland en Gelre betreffende de heerlijkheid Bredevoort nadat landmeters tientallen kaarten hadden gemaakt van de grens. Er werd dat jaar een verdrag over getekend. Een jaar later in 1656 werd een tweede verdrag gesloten over de ligging van de grens tussen Vreden en Winterswijk. In 1667 inspecteerde een speciale commissie uit Arnhem de grens tussen de Heerlijkheid Bredevoort en het Münsterland. Het zou bijna een eeuw duren tot 1765 voordat het grensgeschil definitief bijgelegd wordt. In 1765 blijkt uit een missive van het Hof van Gelre en haar Rekenkamer dat met de conferentie van gecommitteerden uit het stift Münster een ontwerp-conventie inzake de grensscheiding tussen Gelre en Münster werd bereikt, in het bijzonder betreffende de heerlijkheid Bredevoort. Het Hof en de Rekenkamer zonden een kopie van deze ontwerp-conventie aan de domeinraden van prins Willem V als heer van Bredevoort. Tijdens een conferentie in Burlo werd op 19 oktober 1765 de grens definitief vastgesteld tussen Aalten, Dinxperlo en Winterswijk enerzijds en Münster anderzijds. In het jaar 1766 werden tussen Gelre en Münster 186 stenen grenspalen geplaatst. Nummer 1 bij Rekken dan naar het zuiden het laatste nummer 186 bij de Rietstapperbrug te Dinxperlo. Bij deze brug bleek overigens nog dat jaar een geschil met Münster inzake de heffing van tol- en bruggeld. Nog in 1847 blijken er nog steeds houten grenspalen te staan, in dat jaar werd besloten om de nog deze te vervangen door stenen exemplaren. De stenen palen zijn in onbruik geraakt en verdwenen, grenspaal 171 is de enige overgebleven paal op Aaltens grondgebied. In 1967 werd de paal rijksmonument.[1]


Monumenten in de buurt van Grenspaal 171 tussen Gelderland en Munster in Aalten

Hallenhuisboerderij Nieuw Hondorp

Hondorpweg 7
Aalten
Omschrijving Het hoofdgebouw bestaat uit een boerderij van het type HALLEHUISBOERDERIJ uit 1898 met een AANBOUW uit 1913. De éénlaags BO..

Nieuw Hondorp: Houten schuur

Hondorpweg 7
Aalten
Omschrijving Rechts achter de boerderij staat een grote houten SCHUUR waarvan de gebinten afkomstig zijn van een gesloopte achttiende eeuws..

Nieuw Hondorp: Varkensschuur

Hondorpweg 7
Aalten
Omschrijving De VARKENSSCHUUR is opgetrokken op een rechthoekig grondplan met de nok loodrecht op de straat. Het wolfsdak is bedekt met ges..

Villa met bedrijfsgebouw

Stationsstraat 55
Aalten
Inleiding Vrijstaande VILLA met aangebouwd BEDRIJFSGEBOUW gelegen in het centrum van Aalten. De villa is gebouwd in 1935 door de architect ..

Schoolgebouw

Dinxperlosestraatweg 125
Aalten
Inleiding Het SCHOOLGEBOUW met twee leslokalen is gelegen in het buitengebied van IJzerlo aan de zuidzijde van de Dinxperlosestraatweg en i..

Kaart & Routeplanner