Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Pol in Aalten

Boerderij

Polstraat 9
7121DH Aalten
Gelderland

Bouwjaar: 1743 19e eeuw (splitsing)


Beschrijving van De Pol

HOEVE "De Pol". Herenboerderij, gedateerd 1743. Hoog wolfdak met pannen belegd. Empireramen met luiken. De oorspronkelijke achterbaander is later gedicht en vervangen door een inrijpoort in de linkerzijgevel. Voor de hoeve, die in vervallen staat verkeert, oude lindebomen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6856
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ahof
Boerderij De Pol
Boerderij De Pol
Locatie Aalten, Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Bouwmateriaal onbekend
Gebouwd in voor 1281

De Ahof is een verdwenen havezate en voormalig landgoed gelegen in het midden van het dorp Aalten, in de gelijknamige gemeente Aalten in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

Het landgoed en de havezate wordt op oude geschriften vermeld als Hof ten Ahave dat later werd afgekort naar Ahof. De naam Ahof is afgeleid van het woord aa (water), dus Hof aan het water. In een oorkonde uit 1281 wordt de Ahof voor het eerst genoemd, horig aan de heerlijkheid Bredevoort later in leen aan de Graaf van Lohn, die zetelde op het slot in Stadtlohn[1]. Van het oorspronkelijke landgoed en havezate, boerderij en bijbehorende watermolen is weinig bewaard gebleven. Het is niet bekend hoe de oude havezate eruitzag. Wel is een oude foto van omstreeks 1900 van de toen al zwaar vervallen watermolen bewaard gebleven. Op de oorspronkelijke plaats staat nog altijd een markante monumentale boerderij De Pol. De Pol komt van pol, ofwel hoogte in het landschap.


Monumenten in de buurt van De Pol in Aalten

Stoomweverij Driessen

Hofstraat 14
Aalten
Omschrijving STOOMWEVERIJ bestaande uit een samenstel van bouwdelen. Aande Hofstraat ligt rechts een KANTOORGEBOUW uit 1893 in neorenaissan..

't Blik / De Beukenhof

Hofstraat 12
Aalten
Omschrijving De in kruisverband gemetselde bakstenen FABRIKANTENVILLA is opgetrokken op een rechthoekige plattegrond. Het gebouw telt twee ..

Huis/Herberg met hoge puntgevel, waarin onder de van vlechtingen voorziene top een zaagtandfries

Markt 2
Aalten
Huis met hoge puntgevel, waarin onder de van vlechtingen voorziene top een zaagtandfries. Gevelsteen: 1817- De zij en achtergevels zijn mode..

Oud huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel

Markt 4
Aalten
Oud huis onder schilddak en met gepleisterde lijstgevel (XIXc).

Sint-Helenakerk

Landstraat 22
Aalten
N.H. Kerk (St. Helena). Flinke, laat-gotische pseudobasiliek nabij de heuveltop, tegen welks helling het dorp is gebouwd. Toren laat-romaans..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Pol in Aalten

Foto's (2)