Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Houten huis met klokgevel (uit- en ingezwenkt voorschot) uit 19de eeuw en onderpui in Empirestijl, nu kosterij naast Nieuwendammerkerk in Amsterdam

Woonhuis

Brede Kerkepad 6
1023BH Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: In de 17de eeuw


Beschrijving van Houten huis met klokgevel (uit- en ingezwenkt voorschot) uit 19de eeuw en onderpui in Empirestijl, nu kosterij naast Nieuwendammerkerk

Houten huis, bestaande uit een fors voorgedeelte en een laag, lang achterhuis, met 17e eeuws houtskelet. Uitwendig XIXa; uit- en ingezwenkt voorschot, gesneden puilijst, deuromlijsting, deur en bovenlicht. Gepotdekselde zijwanden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6692
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Troon van Napoleon in empirestijl
Hemelbed, kasteel van Compiègne
Pendule en twee bustes van Napoleon in Museum François Duesberg, Bergen (Henegouwen)

Empire is de naam voor een Franse kunststroming en interieurstijl uit het begin van de 19e eeuw.

Geschiedenis

Empire is oorspronkelijk een zuiver Franse stijl die in Parijs is ontstaan. De stijl bloeide na de Franse Revolutie, Frankrijk likt zijn wonden en Parijs kent een langzame herstelperiode. In een woelig politiek milieu weet Napoleon Bonaparte het tot staatshoofd van Frankrijk te schoppen; hij wordt de eerste Keizer der Fransen. Hij probeert opnieuw een groot keizerrijk te veroveren zoals Julius Caesar dat hem voordeed.

Napoleon wint de ene na de andere veldslag en kent een grote populariteit. Hij bouwt een imago op van veldheer, en laat zich omringen met kostbaarheden in een nieuwe stijl, het empire. De stijl is dus letterlijk vernoemd naar het Keizerrijk, wat in het Frans als empire wordt vertaald. De keizer hielp mee de stijl te ontwikkelen en informeerde geregeld naar de productie van meubilair en kunst. Hij overlaadde de oude manufacturen met bestellingen voor stoffen en meubilair. In deze periode kende Lyon een grote zijdeproductie, sommige van deze fabrikanten bestaan nog steeds. Empire is duidelijk in de eerste plaats een interieurstijl, voor de betere burgers. Napoleon liet de Franse kastelen en paleizen aankleden in deze moderne stijl.

Stijlkenmerken

Napoleon was een bewonderaar van de Egyptische cultuur, vandaar dat in de empirestijl elementen en patronen uit de Oud-Egyptische en Romeinse bouwkunst werden toegepast.

Hij deed inspiratie op tijdens zijn veldslagen en roofde vele kunstschatten uit het land om ze naar Parijs te brengen.

De stijl is verwant aan de classicistische Lodewijk XVI-stijl. Typerend zijn het gebruik van verguldingen, militaria, sfinxen, palmetten en felle, rijke pastelkleuren.
Napoleon liet overal waar hij kwam de lokale burgerij kennismaken met zijn empirestijl. Zodoende kende de stijl een korte maar heftige bloeiperiode in Europa. Als reactie op het empire ontstonden later in de 19e eeuw de neogotiek en het biedermeier.

Collecties


Monumenten in de buurt van Houten huis met klokgevel (uit- en ingezwenkt voorschot) uit 19de eeuw en onderpui in Empirestijl, nu kosterij naast Nieuwendammerkerk in Amsterdam

Nieuwendammerkerk, zaalkerk met toren met naaldspits, bijzondere houten kap in Hammerbean-constructie, neoclassicistische bouwstijl, interieur met org ..

Brede Kerkepad 8
Amsterdam
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het Brede Kerkepad gelegen, in1848-1849, ter vervanging van een kleiner en ouder kerkgebouw,opgetrokk..

Houten huis met bakstenen halsgevel uit 1768 en houten puntgevel aan zijkant

Brede Kerkepad 1
Amsterdam
Houten huis van L-vormige plattegrond, met stenen voorgevel waarin deuromlijsting en puilijst, gedateerd 1768; de klokvormige top is gerecon..

Dokterswoning in historiserende bouwstijl

Nieuwendammerdijk 335
Amsterdam
In 1912-1913 uitgevoerd en geheel vrijstaand WOONHUIS aan de Nieuwendammerdijk. Ontworpen in augustus 1912 te Utrecht door de architect J.C...

Houten dijkhuis met tuitgevel uit 20ste eeuw, aan achterzijde tuitgevel

Nieuwendammerdijk 333
Amsterdam
Houten huis (XVIII of ouder) met puntvormig voorschot; pui verbouwd. Goede achtergevel met puntvormig voorschot.

Houten dijkhuis met halsgevel uit de 18de eeuw, aan de achterzijde aanbouw met pui in empirestijl

Nieuwendammerdijk 329
Amsterdam
Houten huis (XVIII of ouder) met grote achteraanbouw onder schilddak (XIXc). Voorgevel met ingezwenkt voorschot (XVIII) en verbouwde pui; in..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)