Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buiksloterkerk met uitzwenkende steunberen en een houten dakruiter, interieur met onder meer korbelen uit voorgaande kerk uit 1609 en grafstenen uit 17de eeuw in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Buiksloterkerkpad 10
1034VZ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1710


Beschrijving van Buiksloterkerk met uitzwenkende steunberen en een houten dakruiter, interieur met onder meer korbelen uit voorgaande kerk uit 1609 en grafstenen uit 17de eeuw

Ned. Herv. Kerk. Eenbeukige kerk met kleine uitbouwsels aan noord- en zuidzijde en een veelhoekige sluiting (1709-1710 met gebruikmaking van enkele oudere onderdelen). Vierkante dakruiter. In de uitbouwsels zeer fraai gesneden korbelen (XVII a, bij de bouw opnieuw gebruikt). Tweeklaviers orgel, in 1858 gemaakt door H. ter Hart. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6607
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Buiksloterkerk
Buiksloterkerk Amsterdam.jpg
Plaats Amsterdam-Noord
Coördinaten 52° 24′ NB, 4° 55′ OL
Begraafplaats kerkhof
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  6607
Detailkaart
Buiksloterkerk (groot-Amsterdam)
Buiksloterkerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Buiksloterkerk is de (voormalige) dorpskerk van het dijkdorp Buiksloot in Amsterdam-Noord. Het kerkgebouw staat niet langs de Buiksloterdijk, maar iets lager daarachter. Het is een mooi gelegen dorpskerk met omringend kerkhof.

De kerk dateert uit 1609. Er worden sinds 1980 geen kerkdiensten meer gehouden. Het monument wordt nu onderhouden door de Stichting Buiksloterkerk. De kerkruimte is in gebruik als theater- en concertzaal en wordt verhuurd voor huwelijken en andere evenementen. Het gebouw is eind jaren tachtig gerestaureerd.

Geschiedenis

Het is een eenbeukige, vijfzijdig gesloten kerk, tot stand gekomen in 1710 door verbouwing van een ouder gebouw. Boven de voorgevel is een houten dakruiter. Binnen is een houten tongewelf. De preekstoel dateert uit het midden van de 17de eeuw, het doophek uit 1788.

Bijzondere luidklok

De oorspronkelijke klok in de kerktoren – gegoten door Mammes Frémy – werd in de Tweede Wereldoorlog geroofd door de Duitse bezetter en is omgesmolten. In 1968 kwam de huidige klok, die is gegoten door de bekende klokkengieters Pieter en François Hemony, ervoor in de plaats. Deze klok heeft eerst honderden jaren gehangen in de toren van de Laurenskerk in Barsingerhorn, ze kwam beschikbaar toen deze kerk werd afgebroken.

Orgel

Orgel in de Buiksloterkerk

Het belangrijke orgel, waarop zo nu en dan concerten worden gehouden, bevindt zich nog in deze kerk. Het orgel is in 1858 gebouwd door H. ter Hart en M. Roos (Amsterdam). In 1910 restaureerde de firma J. de Koff (Utrecht) het. De dispositie werd gewijzigd en het pijpwerk opnieuw geïntoneerd. De firma P.C. Bik & Zoon (Leiden) breidde het in 1966 uit met een pedaal, vernieuwde de frontpijpen en de windvoorziening en wijzigde de dispositie. In 2003 restaureerde de firma Flentrop Orgelbouw (Zaandam) het instrument en reconstrueerde de oorspronkelijke dispositie en vernieuwde de balgen en het pedaalklavier.

Op het frontbasement van het orgel is de volgende tekst aangebracht:

9 MEI Geschenk van den Weled. Heer C. Halberstadt en Z.Ed. Echtgenoote 1858 DEC. Tot Restauratie in staat gesteld door den WelEd. Heer H.C. Lefering 1910
Het kerkhof

Begraafplaats

Aan de oost- en zuidzijde van de kerk bevindt zich een klein kerkhof uit 1829. Deze begraafplaats wordt tegenwoordig beheerd door De Nieuwe Noorder.

Externe link


Monumenten in de buurt van Buiksloterkerk met uitzwenkende steunberen en een houten dakruiter, interieur met onder meer korbelen uit voorgaande kerk uit 1609 en grafstenen uit 17de eeuw in Amsterdam

Houten dijkhuis met klokgevel (uit- en ingezwenkt voorschot) en bakstenen onderpui

Buiksloterdijk 402
Amsterdam
Huis met houten zijwanden en uit- en ingezwenkt voorschot. Huidig aspect 19e eeuws.

Houten dijkhuis met tuitgevel

Buiksloterdijk 406
Amsterdam
Huis met houten voorgevel. Huidig aspect 19e eeuws.

Houten dijkhuis met klokgevel (uit- en ingezwenkt voorschot)

Buiksloterdijk 390
Amsterdam
Houten huis (XVIII of ouder) met uit- en ingezwenkt voorschot (XIXA). Goede roedenverdeling. Boven de zijdoorgang naar het erf een gesneden ..

Houten dijkhuis met klokgevel (uit- en ingezwenkt voorschot)

Buiksloterdijk 350
Amsterdam
Houten huis met uit- en ingezwenkt voorschot. Huidig aspect 19e eeuw.

Houten dijkhuis met klokgevel (uit- en ingezwenkt voorschot)

Buiksloterdijk 340
Amsterdam
Huis met houten zijwanden en uit- en ingezwenkt voorschot. Huidig aspect 19e eeuws.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)