Zuiderkerk in Amsterdam

Zandstraat 17
1011HJ Amsterdam

Beschrijving van Zuiderkerk

Zuiderkerk (1603-1611 door Hendrick de Keyser). Driebeukige pseudobasiliek op rechthoekige plattegrond, de zijbeuken aan iedere zijde op twee plaatsen transeptachtig verhoogd. Zuiderkerkstoren. Excentrisch tegen de kerk geplaatste toren bestaand uit een vierkante romp waarop een zandstenen achtkant met losse hoekzuilen en een houten bekroning met lantaren (voltooid 1614, Hendrick de Keyser). Klokkenspel bestaande uit ? klokken van Fran├žois Hemony, gegoten in 1651 en 1658, en ? moderne klokken. Trommelspeelwerk van Otto Roelofsz, 1617, met trommel gegoten door Pieter Hemony. Op de zolder ? buiten gebruik gestelde klokken en buiten gebruik gesteld klavier uit de 17de eeuw. Klokkenstoel met gelui bestaande uit een klok van W. en J. Moer, 1511, diam. 168,5 cm, een klok van Fran├žois Hemony, 1659, diam. resp. 129,5 en 108,5 cm, en een moderne klok. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)