Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paradiso in Amsterdam

Gebouw

Weteringschans 6
1017SG Amsterdam
Noord Holland

Architect: Gerlof Salm, Abraham Salm


Beschrijving van Paradiso

Het gebouw "Paradiso" is naar ontwerp van G.B.Salm in 1879-1880 gebouwd als gebouw van samenkomsten van de Vereniging de Vrije Gemeente. Het is een gebouw op een rechthoekige plattegrond en rechthoekig van opbouw met twee hoofdaccenten: de als een Romaanse westbouw behandelde hoofdingangspartij aan Weteringschanszijde en de halfronde basispartij aan de Singelgrachtkant. Alle gevels zijn zeer regelmatig van indeling en evenwichtig van opbouw. Inwendig bevindt zich de voormalige kerkzaal die zich voordoet als een driebeukige basiliek: in de uitwendige als eenbeukig herkenbare zaal zijn daartoe zuilen aangebracht, waarboven omlopende gaanderijen. De "Middenbeuk" van de kerkzaal wordt door een houten tongewelf met beschilderingen gedekt. De gietijzeren zuilen die het middengewelf dragen zijn door middel van a jour bewerkte verbindingsbogen met de buitenmuren verbonden. Smalle gekoppelde rondboogvensters op de begane grond (die herhaald worden in het westwerk) en bredere en hogere, ongedeelte, rondboogvensters op de verdieping. Het gehele gebouw is op zich en in zijn detaillering een combinatie van Romaanse en vroeg-Christelijke architectuuropvattingen en sluit als zodanig aan op de historiserende architectuurstromingen uit de jaren 1850-1860. Door de situering in een bocht van de Weteringschans is het pand bovendien een bepalend element in het stadsbeeld ter plekke. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6400
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Paradiso
Paradiso Amsterdam
Paradiso Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 53′ OL
Oorspr. functie Kerk van De Vrije Gemeente
Huidig gebruik concertzaal
Start bouw 1880
Verbouwing 1993
Bouwstijl neoromaans
Architect G.B. en A. Salm
Detailkaart
Paradiso (Amsterdam)
Paradiso (Amsterdam)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Paradiso is een uitgaansgelegenheid aan de Weteringschans, vlak bij het Leidseplein, in Amsterdam. Paradiso is vooral bekend als poppodium; vele bekende namen traden hier op.[1]

De grote zaal van Paradiso heeft een capaciteit van 1.500 bezoekers. Op de eerste verdieping bevindt zich nog een kleine zaal met een capaciteit van 250 personen.[2] Met enige regelmaat vinden er ook optredens plaats in de kelder. Paradiso is gevestigd in een voormalig verenigingsgebouw van De Vrije Gemeente.

Geschiedenis

Gezicht op het kerkgebouw van De Vrije Gemeente, Weteringschans 6-8, ontworpen de architect A. Salm; circa 1880.
Het gebouw van Paradiso in november 1976.
JR's Face2Face project aan Paradiso Amsterdam

Het gebouw werd in oktober 1967 door een groep hippies gekraakt om een eigen club te hebben. Zo'n 50 mensen zetten een in het Vondelpark begonnen 'love-in' voort in het net gekraakte gebouw. De politie viel echter al snel binnen en maakte een einde aan de festiviteiten. Begin 1968 werd de gemeentelijke stichting Vrijetijdscentra Amsterdam opgericht, die het gebouw ging exploiteren onder de naam Paradiso. Op 30 maart 1968 opende het 'cosmisch ontspanningscentrum Paradiso' zijn deuren voor het publiek. Reeds in de eerste maanden traden er bekende groepen op als Pink Floyd, The Pretty Things en Captain Beefheart. Zo kreeg Paradiso al snel het stempel 'poptempel'.

In de jaren zeventig werden de oorspronkelijke glas-in-loodramen van het kerkgebouw vervangen door spiegels aan de binnenkant en houten panelen aan de buitenkant. Bij de verbouwing in 1993 werd besloten door de kunstenaars Hans van Houwelingen en Berend Strik nieuwe glas-in-loodramen te laten ontwerpen. Deze nieuwe vensters zorgen voor een aparte sfeer.

Popmuziek

In het verleden werden soms video-opnamen van liveoptredens via Fabchannel online gezet, maar wegens gebrek aan samenwerking met de platenmaatschappijen werden op 13 maart 2009 de opnamen van de website van Fabchannel verwijderd.[3]

In februari 2015 richtte het poppodium de Paradiso Vinyl Club op, een platenlabel om het werk van beginnende Nederlandse muziekartiesten te ondersteunen. Per jaar worden er acht 7-inchsingles op de markt gebracht; de artiesten leveren hiervoor zelf de opnamen en het artwork.[4][5]

Literatuur

Externe link


Monumenten in de buurt van Paradiso in Amsterdam

Barlaeus Gymnasium

Weteringschans 29
Amsterdam
Inleiding In 1884-1885 tot stand gekomen eerste stedelijk GYMNASIUM met de voorgevel aan de zijde van de Weteringschans en achtergevel aan ..

Drievoudige villa met hek

Weteringschans 10
Amsterdam
Inleiding Een in 1882-1884 tot stand gekomen drievoudige VILLA met HEK, geheel vrijstaand tussen de Weteringschans en de Singelgracht geleg..

Pakhuis met puntgevel

Lijnbaansgracht 246
Amsterdam
Pakhuis met (versoberde) puntgevel (laat XVIII).

Breed pand onder hoog dak bekroond met punt top

Lijnbaansgracht 255A
Amsterdam
In de kern vermoedelijk 17e eeuws breed pand onder hoog dak. Latere gevel, bekroond door een 19e eeuwse punttop.

Pand met puntgevel

Lijnbaansgracht 254
Amsterdam
Pand met puntgevel (1667). Jaartalstenen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Paradiso in Amsterdam

Foto's (3)