Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadsbank van Lening in Amsterdam

Gebouw

Oudezijds Voorburgwal 300
1012GL Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1550, 1614


Beschrijving van Stadsbank van Lening

Bank van Lening, bestaande uit a) het voormalige turfpakhuis van de O.Z. Huiszittenmeesters (1550) lopende van de gracht tot de Nes, met door banden en hoekblokken verlevendigde voor- en achtergevels onder latere (XVIII) punttoppen en met bijzondere vensters (stenen kruiskozijnen in de achtergevel), memoriesteen uit 1614 en in de gepleisterde zijgevel aan de Lombardsteeg een gebeeldhouwd poortje (XVIIa) waarboven oeil-de-boeuf (XVIIB). b) een even diep pakhuis uit 1616 in ongeveer dezelfde stijl als het vorige, de gevels ook onder latere punttoppen en c) een blokvormige vleugel onder schilddak (1669) met middenrisaliet, kruiskozijnen en ouder poortje (XVIIa), bekroond door een bovenlichtomlijsting uit 1669 in de voorgevel, waarvoor een groot aantal stoeppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6159
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadsbank van Lening op de Oudezijds Voorburgwal.

De Stadsbank van Lening is een Amsterdamse kredietbank, die is opgericht in 1614. De bank is een gemeentelijke instelling en werkt zonder winstoogmerk. Het is de oudste geldverstrekker van Amsterdam. Er werken ongeveer 85 mensen in drie filialen, een winkel en een veilinghuis (2014).

De oudste vestiging, tevens het hoofdkantoor, bevindt zich tussen de Oudezijds Voorburgwal en de Nes, waarvoor destijds een voormalig klooster werd aangepast. In 1658 werd Vondel aangesteld als suppoost. Hij bleef ruim tien jaar in dienst en zijn "bureaustoel" is bewaard gebleven.

In 1664 werd het naastgelegen pand bij de bank betrokken. Tegenwoordig zijn er ook filialen op het Bijlmerplein en Osdorpplein.

Wat doet de stadsbank?

Bij de Stadsbank van Lening wordt krediet verstrekt op basis van onderpand, volgens het systeem van de lommerd. Door het belenen van goederen is het mogelijk direct over geld te beschikken. De in onderpand gegeven goederen betreft sieraden, goud, zilver en diamanten. Echter ook andere goederen van waarde kunnen als pand dienen, zoals fietsen, muziekinstrumenten en digitale camera's. De bank stelt wel eisen aan courantheid van artikelen en adviseert bij twijfel eerst contact op te nemen.

Gang van zaken

Een te belenen pand wordt door de medewerkers van de bank getaxeerd en er wordt een beleensom van vastgesteld. De beleensom is het bedrag dat de pandgever van de bank ontvangt. Daarnaast ontvangt de pandgever een beleenovereenkomst, een papier waarop staat vermeld welk goed in pand is gegeven, de beleensom en de staantijd en andere details.

De staantijd van het onderpand is bepaald op negen maanden. Dat wil zeggen dat de pandgever binnen die negen maanden het recht heeft het onderpand terug te halen (te lossen), waarbij de beleensom en de rente moet worden betaald. De rente wordt per dag berekend en bedraagt op maandbasis 1,05% (2014). Ook kan de pandgever ervoor kiezen om na negen maanden alleen de rente te betalen, het zogenaamde herbelenen, waarna de beleentermijn met negen maanden wordt verlengd.

Goederen die niet binnen de staantijd worden gelost worden verkocht op de veiling. Elke maand worden veilingen georganiseerd, elke maand voor sieraden en eens per twee maanden ook voor overige goederen. Er wordt alleen bij opbod verkocht. Goederen die niet op de veiling worden verkocht, worden in de winkel verkocht.

Tekst op de gevelsteen

de tekst boven de ingang

Geschreven door Balthazar Huydecoper in 1740:

Aanhalingsteken openen

Hebt gy noch geld, noch goed: gaa deze deur voorby. Hebt gy 't laatste, en mist gy 't eerste, kom by my. Geef pand, ik geef u geld. waarom zoude ik u borgen? Of is 't u niet genoeg dat gy van 't mynen teert? Maart eyst gey u pand terug, zo dient ge in tyds te zorgen, Dat my myn hoofdsom, met de rente wederkeert. Zo help ik u en my, en toon, aan de onderzoekers Van myn geheymen, 't graf des eervergeeten woekers.

Aanhalingsteken sluiten

Zie ook

Literatuur

  • Tussen Burgwal en Nes. Marijke Carasso-Kok en Carry van Lakerveld. Uitgeverij Verloren, 2009.
  • Stadsbank van Lening 1614 - 1989. W.D. Voorthuysen. Stadsdrukkerij Amsterdam, 1989.
  • Leentjebuur en pandverbeuren. M.G. Emeis jr. Uitgeverij Broekman & De Meris n.v. Amsterdam, 1964
  • Jansen, L. (1964) Geschiedenis van de Stadsbank van Lening te Amsterdam 1614-1964.

Externe links


Monumenten in de buurt van Stadsbank van Lening in Amsterdam

Pand met halsgevel

Rokin 71
Amsterdam
Pand met halsgevel (plm 1700/XVIIIa); empire deurpartij. Inwendig gewelfde gang waarin fraai snijraam, beide uit de bouwtijd.

De Blaeuwe Arent,

Rokin 73
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte triglyfenlijst met consoles (XVIIId).

De Brakke Grond: gaaf hoekhuis met klokgevel en grotendeels houten pui goede roedenverdeling

Oudezijds Voorburgwal 298
Amsterdam
Gaaf hoekhuis met klokgevel en grotendeels houten pui (1735) Goede roedenverdeling. Empire deur. Opzij getoogde trapvensters.

Verzekeringskantoor

Rokin 69
Amsterdam
Inleiding Een in 1901 tot stand gekomen VERZEKERINGSKANTOOR, gelegen op de hoek met de Wijde Lombardsteeg. Opdrachtgever was The Marine Ins..

Pand met halsgevel met twee oeils-de-boeuf

Rokin 81
Amsterdam
Pand met halsgevel (plm 1700/XVIIIa) met twee oeils-de-boeuf.

Kaart & Routeplanner