Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prinsenhof (Amsterdam), gevestigd in een uit het voormalige St. Ceciliaklooster ontstaan complex dat als logement voor vorsten Prinsenhof heette en zetel van de admiraliteit was in Amsterdam

Gebouw

Oudezijds Voorburgwal 197
1012EX Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 15e eeuw (oorsprong klooster)


Beschrijving van Prinsenhof (Amsterdam), gevestigd in een uit het voormalige St. Ceciliaklooster ontstaan complex dat als logement voor vorsten Prinsenhof heette en zetel van de admiraliteit was

STADHUIS, gevestigd in een uit het voormalige St. Ceciliaklooster ontstaan complex dat als logement voor vorsten Prinsenhof heette en van 1656-1795 zetel van de admiraliteit was. Oud zijn van dit complex behalve de ambtswoningen voor zeeofficieren aan de O.Z. Achterburgwala): het in recente tijden geheel uitgebroken, door een schilddak met 2 schoorstenen gedekte hoofdgebouw van de Admiraliteit (1661, door Willem van de Gaffel), waarvan de voorgevel een zandstenen sokkelverdieping en daarboven een ionische reuzenorde met door Jan Gijseling gebeeldhouwd fronton op de middenrisaliet vertoont. b). Een vleugel aan de Prinsenhofsteeg ter plaatse van of door verbouwing van de kloosterkapel ontstaan, met dakruiter uit XVIIa en gevels uit 1758 (vensteromlijstingen aan de steegzijde, wijzerplaat aan de binnenplaats). Aan de O.Z. Voorburgwal staat verder links van de ingangspoort een vleugel uit XIXc. In de dakruiter 2 klokken, van 1612 en 1758, de laatste door Pieter Seest te Amsterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6085
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De binnenplaats van het Prinsenhof.
Zicht op dak van de noordelijke vleugel met dakruiter. Deze herinnert nog aan de oorspronkelijke functie als kapel van het Sint-Ceciliaklooster.
Het fronton van het Prinsenhof door Jan Gijseling Sr. (1662).
Glas-in-loodramen door Chris Lebeau in de trouwzaal.

Het Prinsenhof is een gebouw aan de Oudezijds Voorburgwal 195-199 in Amsterdam. Het gebouw heeft in de loop der tijd diverse functies gehad.

Geschiedenis

Het complex heeft een religieuze oorsprong. Het Sint-Ceciliaklooster stamt uit het begin van de 15e eeuw. Bij de Alteratie van Amsterdam in 1578 werd het bestemd tot logement voor hoge gasten. Het spitse torentje van de kerk staat er nog steeds.

Het wordt sinds 1581 het Prinsenhof genoemd, mogelijk vanwege een verblijf van Willem van Oranje. Als admiraal-generaal nam de prins bij voorkeur zijn intrek in het gebouw van de Admiraliteit. Daar was hij rechtens heer en meester en behoefde geen gastvrijheid van de stad aan te nemen. Dit heeft er zeker toe bijgedragen dat het gebouw de naam (eerst 'het princen hof') Prinsenhof verkreeg en behield.

In 1586 werd de kapel bestemd als schermschool. Na 1597 werd het resterende deel gebruikt door de Admiraliteit van Amsterdam als onderkomen van de afgevaardigden uit de provincie, maar ook de belangrijkste functionarissen, zoals de advocaat-fiscaal hadden er hun woning.

Beroemde gasten van het Prinsenhof waren:

Tijdelijk Stadhuis

Tussen 1652 en 1656 en tussen 1808 en 1988 is het Prinsenhof gebruikt als stadhuis. Na de brand van het Oude Stadhuis op de Dam op 7 juli 1652 werd het voorlopig gebruikt als onderkomen voor de burgemeesters en de vroedschap. Na de ingebruikname van het nieuwe Stadhuis op de Dam in 1655, werd in 1656 het hele gebouw afgestaan aan de Admiraliteit en nu 'Zeekantoor' genoemd. In 1661 werd het geheel van de grond af opnieuw opgebouwd en voorzien van een nieuwe fraaie pilastergevel met een Palladiaans karakter. In het fronton ziet men o.a. Neptunus en een leeuw die het wapen van het hoge College vasthoudt en de "Hollandse tuin" bewaakt. Ferdinand Bol leverde twee schoorsteenstukken voor decoratie van de zalen.

De huizen ontworpen door Philip Vingboons, bewoond door Bertrand Philip Sigismund Albrecht van Gronsveld en Joan Cornelis van der Hoop, zijn voor de 20e-eeuwse uitbreiding afgebroken.

Stadhuis van Amsterdam (1808-1988)

Toen het Stadhuis op de Dam op last van Lodewijk Napoleon Bonaparte in 1808 ontruimd moest worden om in gebruik genomen te worden als koninklijk paleis, werd het Prinsenhof het nieuwe stadhuis. In 1926 kwam aan de Oudezijds Voorburgwal een uitbreiding van het stadhuis gereed in de stijl van de Amsterdamse School, ontworpen door de gemeentearchitect A.R. Hulshoff.

Met de komst van het gemeentebestuur in het oude Admiraliteitsgebouw werd het interieur meerdere malen grondig verbouwd. In de oude Raadzaal staat een uit drie houten figuren bestaande Stedenmaagd van de hand van John Raedecker. In de voormalige trouwzaal is een wandschildering te zien van Chris Lebeau (1927). Ook Johan Thorn Prikker en Karel Appel maakten er een. Tot de ingebruikname van de Stopera aan het Waterlooplein in 1988 bleef het complex als stadhuis in gebruik.

Tegenwoordig is in het Prinsenhof het hotel Sofitel The Grand gevestigd.

Galerij, Prinsenhof 16e eeuw en 1820

Galerij Uitbreiding Stadhuis 1926

Externe links


Monumenten in de buurt van Prinsenhof (Amsterdam), gevestigd in een uit het voormalige St. Ceciliaklooster ontstaan complex dat als logement voor vorsten Prinsenhof heette en zetel van de admiraliteit was in Amsterdam

Pand met klokgevel

Oudezijds Voorburgwal 280A
Amsterdam
Pand met klokgevel, (XVIIIa/b). Houten pui uit de bouwtijd.

De Brakke grond: huis, deel uitmakend van een rij

Oudezijds Voorburgwal 282
Amsterdam
Huis, deel uitmakend van de rij O.Z. Voorburgwal 282-288 (derde kwart 19e eeuw, die een goed voorbeeld vormt van een als een geheel ontworpe..

De Brakke grond: huis, deel uitmakend van een rij

Oudezijds Voorburgwal 282
Amsterdam
Huis, deel uitmakend van de rij O.Z. Voorburgwal 282-288 (derde kwart 19e eeuw, die een goed voorbeeld vormt van een als een geheel ontworpe..

De Brakke grond: huis, deel uitmakend van een rij

Oudezijds Voorburgwal 282
Amsterdam
Huis, deel uitmakend van de rij O.Z. Voorburgwal 282-288 (derde kwart 19e eeuw) die een goed voorbeeld vormt van een als een geheel ontworpe..

De Brakke grond: huis, deel uitmakend van een rij

Oudezijds Voorburgwal 282
Amsterdam
Huis, deel uitmakend van de rij O.Z. Voorburgwal 282-288 (derde kwart 19e eeuw) die een goed voorbeeld vormt van een als een geheel ontworpe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)