Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Gecroonde Raep. Pand met gevel met enkele trappen in de top, gekoppelde pilasters en accoladebogen op de verdieping en rijke versiering met beeldhouwwerk in Amsterdam

Woonhuis

Oudezijds Voorburgwal 57
1012EJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1615


Beschrijving van De Gecroonde Raep. Pand met gevel met enkele trappen in de top, gekoppelde pilasters en accoladebogen op de verdieping en rijke versiering met beeldhouwwerk

Pand met gevel met enkele trappen in de top, gekoppelde pilasters en accoladebogen op de verdieping en rijke versiering met beeldhouwwerk, o.a. de puibalk (1615 door Hendrik de Keyser). Pui XVIII/XIX met empire roedenverdeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 6042
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Gecroonde Raep in augustus 2011

De Gecroonde Raep is een grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal 57 te Amsterdam. Het is in 1615 door Hendrick de Keyser gebouwd voor Eduard Emtinck (1569-1645) en is het beste voorbeeld van een trapgevel in de barokke Amsterdamse renaissance.

De rijk versierde trapgevel heeft grote trappen met voluten, dubbele pilasters gekoppeld door cartouches (schilden) als muurdammen op de eerste verdieping, accoladebogen boven de vensters, maskers, kopjes en twee jaartalstenen. Opvallend is dat schuin aan de overzijde aan de Oudezijds Voorburgwal 18 (Int Slodt van Egmondt uit circa 1615) een gevelfragment voorkomt dat sterk lijkt op De Gecroonde Raep. Waarschijnlijk is hier sprake van "aannemersplagiaat". In een zeventiende-eeuws boek over Hendrick de Keyser is een ontwerptekening gepubliceerd, waarop de gevel voor de helft staat afgebeeld (naast de tekening van de gevel van De Dolphijn). De onderpui is later gewijzigd, namelijk versteend.

De Gecroonde Raep is een vroeg voorbeeld van een huis met achterhuis gescheiden door een binnenplaats en een gang die voor- en achterhuis met elkaar verbindt. Maar dit achterhuis is niet, zoals gebruikelijk, dwars geplaatst. Het achterhuis bevindt zich aan de Oudezijds Achterburgwal (nummer 46A). Het werd in 1633 uitgebreid, waardoor het huis een L-vormige kavel kreeg. Aan de Achterburgwal-gevel bevinden zich twee jaartalstenen (1615 en 1633) en de gevelsteen De Gecroonde Raep. De jaartalsteen 1633 geeft het gedeelte van het achterhuis aan dat in 1633 bij het achterhuis uit 1615 is getrokken. De achtergevel is sterk gewijzigd, evenals de kap van het huis.

Dit architectonisch uiterst belangrijke pand is sinds 1946 eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser. Het is in 1985 gerestaureerd.

Weetje

Zie ook


Monumenten in de buurt van De Gecroonde Raep. Pand met gevel met enkele trappen in de top, gekoppelde pilasters en accoladebogen op de verdieping en rijke versiering met beeldhouwwerk in Amsterdam

Pand met voorgevel met verknoeide top, doch deurkalf, snijraam en -hek en roedenverdeling

Oudezijds Voorburgwal 61A
Amsterdam
Pand met voorgevel (1689) met verknoeide top, doch deurkalf, snijraam en -hek en roedenverdeling XIXa. Gevelsteen waarin een wijnvat en T BY..

Pand met halsgevel

Oudezijds Voorburgwal 61A
Amsterdam
Pand met halsgevel, (XVIIB). Festoenen. Geblokte deuromlijsting met getralied zijlicht (XIXA); bovenlicht XIX A. Empire roedenverdeling.

Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst

Oudezijds Voorburgwal 63
Amsterdam
Pand met gevel onder verhoogde gesneden lijst (XVIIIb). Deuromlijsting XVIIIb, bovenlicht midden XIX. Goede roedenverdeling.

Pand met halsgevel

Oudezijds Voorburgwal 55
Amsterdam
Pand met halsgevel, (XVIIIb). Gesneden deur uit de bouwtijd; inwendig: stucgang uit de bouwtijd.

Pand met klokgevel met twee oeils-de-boeuf

Oudezijds Voorburgwal 67
Amsterdam
Pand met klokgevel met twee oeils-de-boeuf, (XVIIB). Versierde stoep; empire roedenverdeling, deur en snijraam.

Kaart & Routeplanner