Voormalig Hoofdpostkantoor, nu Magna Plaza in Amsterdam

Nieuwezijds Voorburgwal 182
1012SJ Amsterdam

Architect: C.H. Peters

Top 100 monument

Voormalig Hoofdpostkantoor, nu Magna Plaza

Amsterdam, Hoofdpostkantoor: ontworpen door rijksbouwmeester C.H. Peters in 1899. Het op een hoek gelegen gebouw is ondanks de omvang levendig en afwisselend van karakter, niet in het minst door het varierende kleurige steengebruik, de ritmiek der vensters en dakkapellen, alsmede door de torentjes. Samen met het tegenoverliggende Koninklijk Paleis bepaalt het postkantoor dit gedeelte van de binnenstad. Qua stijl vertoont het postkantoor verwantschap met zowel de gotiek als de renaissance en biedt daardoor een speciaal blijk van het zeer persoonlijke stijlengebruik van Peters. De opdracht tot het bouwen van een postkantoor was in de vorige eeuw een nieuw soort van bouwopdracht. Behalve een voldoen aan functionele eisen, diende dit kantoor als hoofdstedelijke vestiging ook representativiteit uit te stralen. Aan beide eisen heeft de bouwmeester beantwoord, want het gebouw is niet alleen een stedebouwkundige pendant van het al genoemde paleis, het vervult ook nog zijn oorspronkelijke functie. Belangrijk gebouw in het oeuvre van Peters, zijn opus magnum, en als gebouw uit de 19de eeuw zeer representatief voor een nieuwe categorie van bouwwerken die hun ontstaan danken aan het zich sterk ontwikkelende post- en telegraafverkeer; daardoor een gebouw van bijzondere cultuurhistorische waarde, die nog eens wordt onderstreept door de stedebouwkundige ligging.

Beschrijving van Voormalig Hoofdpostkantoor, nu Magna Plaza

Hoofdpostkantoor (1895-1899), het monumentaalste werk van rijksbouwmeester C.H. Peters in diens zeer persoonlijke mengstijl (neo-gotiek en neo-renaissance) met drie door peervormige bekroningen in Nederlandse 16e eeuwse trant beëindigde torens. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)