Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hollandse Manege in Amsterdam

Gebouw

Vondelstraat 140
1054GT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1880
Architect: A.L. van Gendt


Beschrijving van Hollandse Manege

Hollandsche Manege (1880, door A.L.van Gendt), een inpandig gelegen complex bestaande uit een gang onder de huizen van de Vondelstraat door, een piste met ijzeren kap, omgeven door stallen, trappenhuis, foyer, toeschouwers- en orkestbalcons enz., alles in eclectische neo-renaissancestijl en vrijwel in de oorspronkelijke vorm bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 5908
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hollandsche Manege
Ingang aan de Vondelstraat
Ingang aan de Vondelstraat
Locatie Amsterdam (Vondelstraat/Overtoom)
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 52′ OL
Oorspr. functie manege
Bouw gereed 1882
Bouwstijl neoclassicistisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 5908
Architect A.L. van Gendt
Eigenaar Vincent Valk en zoon Justus Valk
Detailkaart
Hollandsche Manege (Amsterdam-Centrum)
Hollandsche Manege
Afbeeldingen
bouwtekening van Van Gendt
bouwtekening van Van Gendt
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Hollandsche Manege in Amsterdam is de oudste rijschool van Nederland. De geschiedenis van deze stadsmanege gaat terug tot 1744. De huidige manege, een rijksmonument, werd gebouwd in 1882 naar voorbeeld van de Spaanse rijschool in Wenen. Het rijkelijk versierde interieur van het gebouw kenmerkt zich vooral door de ijzeren dakkap en balustrades van het hoofdgebouw en de uit ijzer en glas vervaardigde overkapping van de doorgang van de vestibule naar het hoofdgebouw.

De rijschool beschikt over 28 paarden en 14 pony's. De studentenruiterverenigingen ASR H.O.R.S. en ASR BLOK trainen in de manege.[1] In de Hollandsche Manege worden ook wedstrijden gehouden. Er is een foyer en het gebouw wordt verhuurd voor recepties, trouwerijen en andere evenementen.

Geschiedenis

In de Hollandsche Manege konden de gegoede burgerij van Amsterdam en leden van het koninklijk huis de rijkunst beoefenen. De oorspronkelijke Hollandsche Manage (ook wel Piqueursschool of Koninklijke Rijschool geheten) werd in 1744 gebouwd en stond op de hoek van de Lijnbaansgracht en Leidsegracht. Het complex omvatte stallen voor 60 paarden en een pikeurswoning. In de bovenzaal van deze woning traden Wolfgang Amadeus Mozart en zijn zusje Marianne in 1766 op.

Het gebouw werd afgebroken in 1881 toen de Leidsegracht werd doorgetrokken naar de Singelgracht. Het werd vervangen door het huidige neoclassicistische gebouw aan Vondelstraat 140, aan de noordoostkant van het Vondelpark, dat destijds veel door ruiters gebruikt werd. Het bouwwerk uit 1882 werd ontworpen door de destijds zeer populaire bouwmeester A.L. van Gendt, bekend als architect van het Concertgebouw en de Stadsschouwburg.

In 1889 werd een uitbreiding uitgevoerd aan de kant van de Overtoom, tevens ontworpen door A.L. van Gendt. Deze uitbreiding, die onder meer een koetshuis omvatte, is in 1969 weer afgebroken.

Hoofdzaal van de Hollandsche Manege

Begin jaren 1970 dreigde het gebouw te worden gesloopt. Joop Ritmeester van de Kamp, voorzitter van de Vereniging "De Hollandsche Manege", wilde het gebouw afbreken en een nieuwe manege in het Amsterdamse Bos bouwen. De sloop werd afgeblazen na heftige protesten, waaronder een actie van een groepje leden van de Vereniging "De Hollandsche Manege", samen met de kunsthistorica Lydia Lansink.

In 1986 werd het gebouw geheel gerestaureerd. In 2007 vierde de manege haar 125-jarige jubileum. Sinds 28 mei 2009 kunnen de paarden ook buiten lopen, in de "Koeienweide" van het Vondelpark.[2]

In oktober 2014 opende minister Jet Bussemaker een "Levend Paardenmuseum" in de Hollandsche Manege.[3] Het zogenaamde rijden in dameszadel in de Vondelcarrousel werd in 2015 op het Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed geplaatst.[4]

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Hollandse Manege in Amsterdam

Woonhuis in een mengsel van neogotiek en neorenaissance.

Vondelstraat 79
Amsterdam
In 1882 o.a. voor hemzelf door P.J.H.Cuypers gebouwd woonhuis in een mengsel van neogotiek en neorenaissance.

Woonhuis in een mengsel van neogotiek en neo-renaissance, gevelmozaiek

Vondelstraat 77
Amsterdam
In 1882 o.a. voor hemzelf door P.J.H.Cuypers gebouwd woonhuis in een mengsel van neogotiek en neo-renaissance, gevelmozaiek.

Nieuw Leyerhoven

Vondelstraat 75A
Amsterdam
Inleiding Rechterdeel (W, betrekking hebbend op zowel Vondelstraat 75 als 75A) van een in 1876-1877 tot stand gekomen DUBBELE VILLA, genaam..

Nieuw Leyerhoven

Vondelstraat 73
Amsterdam
Inleiding Linkerdeel (O) van een in 1876-1877 tot stand gekomen DUBBELE VILLA, genaamd 'Nieuw Leyerhoven' en gebouwd in een sobere combinat..

Pastorie

Vondelstraat 108
Amsterdam
Inleiding In 1882 naar een ontwerp van de architect dr. P.J.H. Cuypers in eclectische stijl tot stand gekomen PASTORIE van de in 1870-1880 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven