Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige brandweerkazerne in Amsterdam

Gebouw

Valckenierstraat 2
1018XG Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1873
Architect: B. de Greef


Beschrijving van Voormalige brandweerkazerne

V.m. Brandweerkazerne (1873, door stadsarchitect B. de Greef) in een op Italiaanse middeleeuwse en vroege renaissance-architectuur geinspireerde eclectische trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 5860
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Een brandweerkazerne in Bedford
De slangentoren van de oude brandweerkazerne (1955) in Goes kon ook dienstdoen als uitkijktoren

Een brandweerkazerne is een gebouw dat wordt gebruikt voor het stationeren van brandweervoertuigen, bemanningen, apparatuur en voorraden voor het bestrijden van branden, ongevallen en rampen.

Voertuigstalling

In een kazerne is vaak ruimte om alle voertuigen te stallen. Hierdoor worden ze beschermd tegen de elementen, met name tegen vorst. Doordat brandweervoertuigen vaak een pomp en ander materiaal aan boord hebben dat in contact komt met water is bescherming tegen vorst noodzakelijk want door bevriezing (en de uitzetting van water daardoor) kan apparatuur beschadigd raken. De voertuigstalling is altijd uitgevoerd met grote (rol)deuren die meestal in de richting van de weg gericht zijn zodat de voertuigen het gebouw snel kunnen verlaten.

Onderhoud

In een kazerne wordt ook onderhoud gepleegd aan de voertuigen, de slangen en het gereedschap. In oudere kazernes en sommige nieuwe gebouwen is een slangentoren aanwezig, dit is een toren waarin de 20 meter lange brandslangen opgehangen kunnen worden om te drogen. Sommige kazernes beschikken over een faciliteit in de vorm van een bak of een lange goot om slangen te kunnen wassen. Dit is met name van belang na inzetten met brandblusschuim, gevaarlijke stoffen of met veel modder.

Vaak beschikt een (grotere) kazerne ook over een speciale ruimte voor het onderhoud aan ademluchttoestellen. Na elke inzet wordt het toestel gecontroleerd, het masker gereinigd en de ademluchtcilinders gevuld met gezuiverde ademlucht.

Bemanning

De uitrukkleding van de bemanning hangt ook in de kazerne, klaar om binnen een minuut aan te trekken. Ook zijn douches en sanitaire voorzieningen aanwezig. Veel kazernes beschikken over een kantine en veelal ook een evaluatieruimte om een inzet te kunnen nabespreken. In deze ruimte wordt dan ook vaak instructie gegeven.

Bij een kazerne waar de beroepsbrandweer gestationeerd is, is in principe ook altijd een woongedeelte aanwezig. Hierin zijn slaapvertrekken, een huiskamer en een keuken aangebracht zodat een bemanning 24 uur per dag aanwezig kan zijn. De vrijwillige brandweer heeft geen woonruimte omdat het personeel er alleen komt indien het opgeroepen wordt.


Monumenten in de buurt van Voormalige brandweerkazerne in Amsterdam

Pand met halsgevel

Valckenierstraat 1
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIIIa/b).

De Joodsche Invalide

Weesperplein 3
Amsterdam
Inleiding In twee fasen tot stand gekomen VERZORGINGSTEHUIS voor de joodse gemeenschap, waarin lichamelijk invaliden werden voorbereid op e..

Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno

Valckenierstraat 27A
Amsterdam
Inleiding Blok arbeiderswoningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. leliman in opdracht van de Vereeniging Salerno. Omschrijving Parallel aa..

Woningbouwcomplex arbeiderswoningen in opdracht van Vereniging Salerno

Valckenierstraat 23A
Amsterdam
Inleiding Blok arbeiders woningen in 1854-1856 ontworpen door J.H. Leliman voor de 'Vereeniging Salerno'. Omschrijving Woonblok op rechth..

Diamantbeurs

Weesperplein 4A
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Weesperplein en Nieuwe Achtergracht in 1910-11 tot stand gekomen DIAMANTBEURS naar ontwerp in Art Nouveau trant va..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)