Voormalige vergaderzaal van de Theosofische Vereniging in Amsterdam

Tolstraat 160
1074VM Amsterdam

Architect: L.C. van der Vlugt

Beschrijving van Voormalige vergaderzaal van de Theosofische Vereniging

V.m. vergaderzaal van de Theosofische Vereniging, naar ontwerp van L.C. van der Vlugt gebouwd. Het in beton uitgevoerde gebouw heeft een kwart-cirkelvormige plattegrond als gevolg waarvan de dakconstructie een vernuftig samenstel van betonnen spanten vereiste. De gebogen voorgevel is sterk gesloten van karakter en constrasteert met de open galerij onder het dak, dat daar gesteund wordt door dunne ijzeren pijlertjes. De rechte zijgevels, die in een hoek van 90 graden samenkomen, worden elk doorbroken door een grote, driehoekige raampartij, door stijlen onderverdeeld in een groot aantal smalle, rechthoekige vensters, die schuin in het muurvlak zijn geplaatst. Oorspronkelijk vertoonde het gehele exterieur een afwerking met een mengsel van zand en graniet, waardoor de voor de "harde periode" van de Nieuwe Zakelijkheid kenmerkende grauwe kleur ontstond. De voorgevel bezit thans een witte sauslaag. Inwendig loopt langs de gebogen voorgevel een balcon. De aanpassingen van het interieur, die tengevolge van het gebruik als bioscoop noodzakelijk waren, hebben geen ingrijpende verminking van de oorspronkelijke opzet tengevolge gehad. Langs de Tolstraat bevindt zich een betonnen terreinafscheiding met ijzeren hek en twee pijlers, waarop lantaarns. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)