Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uit twee rechthoekige blokken samengesteld complex in Amsterdam

Gebouw

Tolstraat 154
1074VM Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1929
Architect: L.C. van der Vlug


Beschrijving van Uit twee rechthoekige blokken samengesteld complex

Uit twee rechthoekige blokken samengesteld complex, gebouwd 1929 naar ontwerp van L.C. van der Vlugt als administratiekantoor en bibliotheek van de Theosofische Vereniging, in Nieuw-Zakelijke stijl. Later gedeeltelijk verbouwd ten behoeve van woningen. Uitgevoerd in beton, volledig gepleisterd. Het linkergedeelte ligt achterwaarts ten opzichte van de rooilijn en bevat twee bouwlagen; de lange zijgevel is opgetrokken bij wijze van borstwering en bevat op de verdieping een horizontale strook vensters, en beneden twee reeksen vensters; in de korte zijde aan de straat een ingangsportiek. deels van rode tegels voorzien; het geheel plat afgedekt en afgesloten met een open hekwerk. Het rechtergedeelte bevat drie bouwlagen. met op de verdiepingen eveneens gekoppelde vensterstroken over vrijwel de gehele gevelbreedte (de doorgaande vensters op de begane grond zijn gewijzigd). De vlakke voorgevel bevat rechts een lichte uitstulping over de volle hoogte. In de top van de linkerzijgevel eveneens gekoppelde vensters, onderbroken door de schoorsteen. Het geheel plat afgedekt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 5736
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Uit twee rechthoekige blokken samengesteld complex in Amsterdam

Voormalige vergaderzaal van de Theosofische Vereniging

Tolstraat 160
Amsterdam
V.m. vergaderzaal van de Theosofische Vereniging, naar ontwerp van L.C. van der Vlugt gebouwd. Het in beton uitgevoerde gebouw heeft een kwa..

Woonblok met arbeiderswoningen

Diamantstraat 1
Amsterdam
Omschrijving Aan de oostzijde van de Diamantstraat vrijstaand gelegen WOONBLOK met ARBEIDERSWONINGEN. Aan de noord- en zuidzijde kopse geve..

Portiersloge

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving In 1907 tot stand gekomen voormalige PORTIERSLOGE op rechthoekige plattegrond onder plat dak en met gemetselde gedrongen pijle..

Hek

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving In 1907 tot stand gekomen HEK met drie doorgangen gelegen aan de west-, zuid- en oostzijde van de perceelsgrens van het comple..

Hoofdgebouw van de voormalige diamantslijperij Asscher

Tolstraat 127
Amsterdam
Omschrijving Op een L-vormig grondplan ontworpen hoofdgebouw van de voormalige DIAMANTSLIJPERIJ Asscher, met vier tot vijf bouwlagen onder ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)