Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dominicuskerk ("Stadhuis van Hoorn") in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Spuistraat 14
1012TS Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1884-1893
Architect: P.J.H. Cuijpers


Beschrijving van Dominicuskerk ("Stadhuis van Hoorn")

Parochiekerk van de H. Dominicus ("Stadhuis van Hoorn"). Driebeukige kruisbasiliek, 1884-1893, van belang als geheel op zichzelf staand verschijnsel in de tweede periode van het oeuvre van P.J.H.Cuypers. Uitwendige versiering met balustraden en pinakels, onvoltooide toren aan de ingangsgevel. Transeptarmen uitgevoerd als lage kapellen. Het zeer brede schip heeft ronde zuilen met bladkapitelen en wordt overdekt door een vlakke zoldering, gedragen door ijzeren balken op eveneens in ijzer uitgevoerde bogen tegen houten muurstijlen. Kruisribgewelven over zijbeuken, koor en dwarsarmen. Het rechthoekige presbyterium is door een hoge triomfboog naar het schip geopend en heeft in de sluitingswand een roosvenster. Oorspronkelijke, naar Cuyper's inzichten uitgevoerde meubilering, polychromie en beglazing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 5621
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dominicuskerk
De Dominicuskerk (Foto: bma.amsterdam.nl)
De Dominicuskerk (Foto: bma.amsterdam.nl)
Plaats Amsterdam
Gebouwd in 1882-1893
Monumentnummer  5621
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Afbeeldingen
De Dominicuskerk, interieur (Foto: bma.amsterdam.nl)
De Dominicuskerk, interieur (Foto: bma.amsterdam.nl)
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Dominicuskerk is een neogotisch kerkgebouw aan de Spuistraat in Amsterdam. Zij werd als rooms-katholieke Parochiekerk van Sint-Dominicus gebouwd door Pierre Cuypers en bediend door de Dominicanen. De kerk maakt thans geen deel meer uit van de Katholieke Kerk, maar wordt gebruikt door de Dominicusgemeente en verhuurd.

Ontstaan

De Sint-Dominicusstatie werd in 1621 gesticht door pater Henricus van der Merwe. Er werd gekerkt in een schuilkerk met de naam Het Stadhuys van Hoorn. Na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853 ging men plannen maken voor een grote kerk. Bouwpastoor H. Tielens O.P. gaf in 1878 aan architect Pierre Cuypers de opdracht om een kerk te ontwerpen. De kerk moest veel licht hebben. Het werd een driedelige kruisbasiliek. De kerk werd in 1893 voltooid en ingewijd door bisschop Bottemanne van Haarlem.[1] Aanvankelijk was bij de kerk ook een zeer hoge toren (93 m) gepland, maar dit ging uiteindelijk niet door.

Ontwikkelingen

De Dominicuskerk was de eerste kerk in Nederland van waaruit de mis via de radio werd uitgezonden.[1] Pastoor Lambertus Perquin O.P. van de Sint-Dominicusparochie richtte hiervoor in 1925 de Katholieke Radio Omroep op.

In 1972 kwam de kerk op de monumentenlijst. In de jaren zestig en zeventig was de Sint-Dominicuskerk een belangrijke plaats van liturgische vernieuwing en experimenten. Uiteindelijk leidde dit tot een breuk met het Bisdom Haarlem en de katholieke Kerk, zodat de Dominicusgemeente thans zelfstandig door het leven gaat als een oecumenische gemeenschap die geïnspireerd is op de christelijke traditie.

Dominicus Amsterdam


Monumenten in de buurt van Dominicuskerk ("Stadhuis van Hoorn") in Amsterdam

Pastorie van de St. Dominicuskerk

Spuistraat 12
Amsterdam
Pastorie van de St.Dominicuskerk (1884-1886) door P.J.H.Cuypers). Pand in vaag-neogotische trant, met door banden van geglazuurde baksteen v..

Groot pakhuis met puntgevel

Spuistraat 6
Amsterdam
Groot pakhuis met puntgevel (XVIII, opgesierd XIXB); achtergevel: puntgevel (XVIII) aan de Teerketelsteeg.

Pand met gevel onder rechte lijst met consoles

Spuistraat 17
Amsterdam
Pand met gevel onder rechte lijst met consoles (XVIIIc/d); geblokte deuromlijsting.

Hoekhuis met gevel onder echte lijst

Spuistraat 19
Amsterdam
Hoekhuis met gevel onder echte lijst (XIX A).

Pand met klokgevel met pilasters

Spuistraat 13
Amsterdam
Pand met klokgevel (1653, vermoedelijk versoberd (rollagen) met pilasters; pui en deurpartij plm 1800.

Kaart & Routeplanner


Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven