Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig hoofdbureau van politie, Spinhuis in Amsterdam

Gebouw

Spinhuissteeg 1
1012CJ Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1607/1645


Beschrijving van Voormalig hoofdbureau van politie, Spinhuis

Spinhuis. Deel uitmakend van een nieuw kantoorgebouw, is van het Spinhuis overgebleven. a) het in 1645 opgetrokken hoekpand aan de O.Z. Achterburgwal, met een vierraamsgevel onder zandstenen lijst met fronton. Festoenen; schilddak. b) In een moderne muur in de Spinhuissteeg een gebeeldhouwd poortje met reliëf door Hendrik de Keyser (1607). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 5543
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Spinhuispoort, voor de jongste restauratie

Het Spinhuis was een Amsterdams tuchthuis voor vrouwen. Het werd opgericht in 1597 in een deel van het voormalige Sint-Ursulaklooster. Boven de toegangspoort stond de tekst "Om schamele meyskens, maegden en vrouwen t bedelen, leechgaen en doolwech te schuwen, is dit spinhuis hier gesticht".

De veroordeelde vrouwen zaten in een grote zaal en moesten spinnen en naaien. In 1643 brandde het gebouw af, en in 1645 werd op dezelfde plaats een nieuw Spinhuis gebouwd. In de Spinhuissteeg kwam een poortje met een aan Hendrick de Keyser toegeschreven reliëf dat de geseling van twee vrouwen voorstelt. Eronder staan twee regels van Pieter Corneliszoon Hooft:

Schrik niet ik wreek geen quaat maar dwing tot goet
Straf is myn hant maar lieflyk myn gemoet

De regenten van het Spinhuis werden in 1669 geschilderd door Karel Dujardin. Het tuchthuis verhuisde in 1782 naar het Nieuwe Werkhuis in de Roetersstraat waar het reliëf weer werd aangebracht. Een jaar later (1783) werd het interieur van het Nieuwe Werkhuis getekend door H.P. Schouten.

In 1805 werd Maria Aletta Hulshoff wegens een politiek delict in het spinhuis opgesloten. De doopsgezinde activiste had zich tegen de komst van Lodewijk Napoleon verzet en moest gedurende twee jaar haar eigen onderhoud betalen.

In 1911 keerde het beeldreliëf terug boven de poort van het oude Spinhuis. Het gebouw deed onder meer dienst als hoofdbureau van politie alvorens het onderdeel werd van de Universiteit van Amsterdam (UvA). In 1990 werd onder de naam Het Spinhuis een uitgeverij opgericht, gelieerd aan de UvA.

In 2010 werd de poort van het voormalig Spinhuis gerestaureerd, waarbij de leeuwen en het schild werden vervangen door kopieën en een reconstructie van de kroon werd toegevoegd. Na de verhuizing van de faculteit Sociologie en Culturele Antropologie naar de Roeterseiland Campus werd er voor gepleit in het gebouw een autonoom studentencentrum te openen. Een deel van het spinhuis is in 2014 gekraakt om dat streven kracht bij te zetten. Sinds oktober 2016 zijn het Meertens Instituut en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis gevestigd in het Spinhuis.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Voormalig hoofdbureau van politie, Spinhuis in Amsterdam

Spinhuis

Oudezijds Achterburgwal 185
Amsterdam
Spinhuis. In modern complex ingekapseld hoekpand uit 1645 met schilddak en vensters onder frontons; poortje in de Spinhuissteeg met reliëf ..

Hoekhuis met voorgevel waarvan de top

Oudezijds Achterburgwal 187
Amsterdam
HOEKHUIS (1727) met voorgevel waarvan de top XIX A vervangen door een rechte lijst. Pui XIX A. Gevelsteen waarop man bij huis en 1727 HUYSMA..

Complex etagewoningen met gevel onder rechte lijst

Oudezijds Achterburgwal 189
Amsterdam
Complex etagewoningen (XVIII A) met gevel onder rechte lijst (XIX A). Goede late roedenverdeling.

Huis met gevel onder rechte triglyphenlijst met consoles versierde stoep met drie lod

Oudezijds Achterburgwal 173
Amsterdam
Huis (1641) met gevel onder rechte triglyphenlijst met consoles (XVIIId) versierde stoep (plm 1750) met drie Lod. XIV balusters. Gesneden de..

Pui waarboven gevel onder door dakvenster doorbroken rechte lijst

Oudezijds Achterburgwal 175
Amsterdam
Pui (XVIII A) waarboven gevel onder door dakvenster doorbroken rechte lijst (XIX B).

Kaart & Routeplanner

Route naar Voormalig hoofdbureau van politie, Spinhuis in Amsterdam

Foto's (1)