Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herberg 'De Bonte Os' of Aalsmeerder Veerhuis in Amsterdam

Gebouw

Sloterkade 21
1058HE Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1634


Beschrijving van Herberg 'De Bonte Os' of Aalsmeerder Veerhuis

Herberg DE BONTE OS ofwel het AALSMEERDER VEERHUIS (begin XVII), bestaande uit een dwarshuis met voorhuis t.w.z. waarvan opkamers en een haaks hierop staande achtervleugel. Voorgevel (1634) in de trant met grote boogblokken. Middentopgevel gereconstrueerd tot trapgevel. Voorhuis met houten pui en gesneden puibalk. Gevel- en jaartalstenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 5495
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Aalsmeerder Veerhuis uit 1634 aan de Sloterkade.
Het Aalsmeerder Veerhuis in het begin van de 20e eeuw, voor de restauratie.

Het Aalsmeerder Veerhuis, ook bekend onder de naam 'Herberg De Bonte Os', is een historisch pand uit 1634 aan de Sloterkade 21-22 in Amsterdam-Zuid en een van de laatste overgebleven huizen van de vroegere Overtoomse Buurt.

Na de aanleg van de overtoom in de Schinkel in 1515 ontstond hier een levendige buurt met veel bedrijvigheid. Naast diverse ambachtslieden hadden ook herbergen een plaats in dit gebied buiten de muren, want wie te laat aankwam vond de poort gesloten en moest buiten de stad overnachten.

Een van de bekendste gebouwen was de herberg de 'Bonte Os' of het Aalsmeerder Veerhuis uit 1634, waar een gevelsteen op de voorgevel aan herinnert. Het gebouw bestaat uit een dwarshuis met voorhuis met aan beide zijden opkamers en een haaks hierop staande achtervleugel.

Van de bebouwing van voor 1921, toen dit gebied bij Amsterdam werd getrokken, resteren nog enkele kleine huisjes rond het behouden gebleven Aalsmeerder Veerhuis. Na een lange periode van verval werd dit monument in 1965 in oude glorie hersteld. Op 18 februari 1965 kwam de restauratie officieel gereed en werd het overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser. Het heeft een passende bestemming gekregen als zetel van de Stichting Diogenes. Ook de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad houdt hier kantoor. Geurt Brinkgreve woonde tot zijn overlijden in 2005 op de bovenverdieping. Tegenwoordig woont Walther Schoonenberg er, oud-voorzitter van de VVAB.

Zie ookMonumenten in de buurt van Herberg 'De Bonte Os' of Aalsmeerder Veerhuis in Amsterdam

Smeedijzeren hekwerk

Amstelveenseweg 4
Amsterdam
Inleiding Aan de Amstelveenseweg vermoedelijk tussen 1925-1930 geplaatst HEK met twee ingangen in een Laat-Amsterdamse School trant in opdr..

woonhuis

Jacob Marisplein 20
Amsterdam
Inleiding Het WOONHUIS is ontworpen door de Amsterdamse architect J.A. de Waal en gebouwd in 1908. De Waal was werkzaam als grondexploita..

Paardentramremise

Schinkelhavenstraat 27
Amsterdam
Omschrijving Bakstenen remisedeel met de voorgevel aan de Schinkelhavenstraat 27 en de achtergevel aan de Eerste Schinkelstraat 16. Aan de ..

Paardentramremise

Amstelveenseweg 134
Amsterdam
Omschrijving Bakstenen hoofdgebouw met achter het voorportaal de oorspronkelijke paardenstal, waarachter de smederij. In de kapverdieping b..

Vrijstaande villa

Oranje Nassaulaan 63
Amsterdam
Inleiding Een in 1917-1918 in Amsterdamse School-stijl opgetrokken aan vier zijden vrijstaande VILLA naar een ontwerp van Groenendijk & Lam..

Kaart & Routeplanner