Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde kerk Singelkerk in Amsterdam

Kerkelijk Gebouw

Singel 452
1017AW Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Doopsgezinde kerk Singelkerk

Doopsgezinde kerk. Vierkant gebouw met hoofdgevel met uitspringende vleugeltjes, alles onder rechte lijst (XIXb) aan een voorplein aan de Herengracht afgesloten door een ijzeren hek (XIXb); gevel van de dienstvertrekken aan 't Singel, onder rechte lijst (XIXA), waarvoor stoeppalen. Inwendig galerijen op Toscaanse zuilen (oorspronkelijk XVII),dak XIXc. Orgelkas en frontpijpen van J. Struphler uit 1777. Preekstoel XVIIId. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 5402
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Interieur Singelkerk
Singelkerk

De Singelkerk is een kerk van de Doopsgezinde gemeente (VDGA) in Amsterdam, gelegen tussen het Singel en de Herengracht. Het is een zogenaamde schuilkerk, een kerk die aan de buitenkant niet herkenbaar is als kerk.

Geschiedenis

Vanaf ongeveer 1530 vonden in Amsterdam bijeenkomsten plaats van doopsgezinden in huizen van particulieren. Het was hun toen nog niet toegestaan eigen kerkgebouwen op te richten. Nadat de doopsgezinden vanaf het begin van de 17de eeuw werden getolereerd konden ze hun eerste eigen kerkgebouwen in gebruik nemen. Deze heetten aanvankelijk vermaningen.

De Singelkerk ontstaat als in 1607 een erf langs het Singel wordt aangekocht door Harmen Hendriksz. Van Warendorp. Hij laat er een schuur op zetten, bedoeld als vergaderplaats voor de Vlaamse doopsgezinden. De plaats krijgt de naam "Bij het lam", zo geheten naar de gevelsteen van het pand een paar percelen verderop, een brouwerij met een lam in de gevel (het pand waar zich nu discotheek Odeon bevindt).

De schuur wordt vervangen door een grotere kerk in 1639, met de grootte van het huidige kerkgebouw. Dit nieuwe gebouw kwam wat meer in de richting van de Herengracht te liggen. In 1839 wordt het dak vervangen, waarmee het gebouw de vorm krijgt die het nu nog heeft. Aanvankelijk waren de halfronde deuren op Singel 454 de ingang tot de kerk. Geleidelijk volgden enkele uitbreidingen. Singel 452 werd bij het complex betrokken. Hierin zijn de kamer voor de kerkenraad, de bibliotheek en de katechisatie- en vergadervertrekken gelegen.

Interieur

Opvallend zijn de klapstoelen die in het midden van de kerkruimte staan, die vroeger opgestapeld stonden in het voorportaal. De vrouwen namen tegen betaling van een stuiver een stoel en plaatsten die dan ergens midden in de kerkruimte. De plaatsen in de banken werden verhuurd aan de rijkere gemeenteleden. De armere gemeenteleden en de kinderen van het weeshuis De Oranjeappel zaten op de tweede galerij. Op de binnenmuur naast de deur van kerkenraadskamer bevindt zich een gevelsteen die herinnert aan dit weeshuis.

In de lange gang van het Singel naar de kerkruimte zijn lijsten met de schematische weergave van de geschiedenis van de doperse gemeenten in Amsterdam, en de namen van de diakenen en predikanten vanaf het eerste begin tot heden. Tegen de lijsten met namen hangt het tafelblad uit de bibliotheek van het seminarium, waarin traditioneel alle afgestudeerden hun namen kerfden.

Gebruik

De kerk wordt nog altijd gebruikt als kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente Amsterdam. De Algemene Doopsgezinde Sociëteit is verder gevestigd op Singel 454, net als het Doopsgezind Centrum voor Gemeenteopbouw en het Doopsgezind Seminarium.

De kerk wordt veel verhuurd ten behoeve van concerten, repetities of muziekopnamen vanwege de goede akoestiek.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Doopsgezinde kerk Singelkerk in Amsterdam

Pand met halsgevel

Singel 454
Amsterdam
Pand met halsgevel (XVIIIb). Inwendig stucgang, (XVIIIb).

Pand met trapgevel, rijk versierd met banden en blokjes

Singel 456
Amsterdam
Pand met trapgevel, rijk versierd met banden en blokjes (1607); pui XVIII.

Pastorie? pand met gevel met zandstenen sokkelverdieping en pilasters, onder rechte lijst

Singel 448
Amsterdam
Pastorie? Pand met gevel met zandstenen sokkelverdieping en pilasters, onder rechte lijst (XIXB).

Pand met trapgevel, versierd in de trant met grote boogblokken en met gebeeldhouwde puibalk

Singel 450
Amsterdam
Pand met trapgevel, versierd in de trant met grote boogblokken en met gebeeldhouwde puibalk (1642); pui XVIII.

Pand met halsgevel met gevelsteen en drie oeils-de-boeuf

Singel 460
Amsterdam
Pand met halsgevel met gevelsteen en drie oeils-de-boeuf (1662 door Philips Vingboons, afdeklijst XIX A); deurpartij en vensteromlijstingen ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)