Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Concertgebouw De Doelen in rotterdam

Concertgebouw

schouwburgplein 50
3012cl rotterdam
zuid-holland

Bouwjaar: 1956 - 1966
Architect: Bureau Kraaijvanger


Beschrijving van Concertgebouw De Doelen

Concertgebouw De Doelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 532212
Laatste wijziging: 2017-02-26 19:27:15.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Doelen
de Doelen aan het Schouwburgplein
de Doelen aan het Schouwburgplein
Locatie Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 28′ OL
Oorspr. functie concert- en congresgebouw
Bouw gereed 1966
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 532212
Architect H.M. en E.H.A. KraaijvangerR.H. Fledderus
Detailkaart
De Doelen (Rotterdam Centrum)
De Doelen
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Doelen is een concert- en congresgebouw in Rotterdam. Het is met ruim 450.000 concertbezoekers bij 600 concerten per jaar het tweede concertgebouw van Nederland ná het Concertgebouw te Amsterdam, maar vóór Vredenburg te Utrecht. Samen met de congres- en evenementenbezoekers loopt dit aantal op tot ruim 650.000 bezoekers per jaar. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) is de belangrijkste huurder van de Doelen. Voorts worden er jazz en world music gespeeld en faciliteert het gebouw het International Film Festival Rotterdam met kassa- en informatieruimten en filmzalen.

Het gebouw bevat vier zalen met aparte ingangen en faciliteiten.

  • Grote Zaal, ingang aan het Schouwburgplein 50 (uitbreiding in het jaar 2000)
  • Willem Burger Zaal, ingang aan het Kruisplein 40
  • Jurriaanse Zaal(voorheen Kleine Zaal), ingang Kruisplein 30 (uitbreiding in het jaar 2000)
  • Eduard Flipse Zaal, ingang aan de Karel Doormanstraat 223

Geschiedenis van de naam

De naam komen we voor het eerst tegen in de 17e eeuw, toen door een groep stadsmuzikanten regelmatig concerten werden gegeven in een gebouw genaamd ‘De Doele’ dat aan het Haagscheveer stond, dicht bij de Delftsche Poort. Dit gebouw was een vervanging van de bestaande St. Joris Doele, dat sinds de middeleeuwen de sociëteit was geweest van het gilde van de voetboogschutters (een doelen). Voetboogschutters oefenden in het boogschieten op 'doelen'. Dit schuttersgilde kreeg in 1697 officieel vergunning om in hun gebouw concerten te organiseren.

De oude Doelen op de Coolsingel

In 1844 werd ter vervanging van De Doele aan het Haagscheveer de Groote Doelezaal aan de Coolsingel geopend, maar deze moest een kleine eeuw later, in 1930, wegens bouwvalligheid worden gesloten. In 1934 werd de nieuwe, herbouwde Doelenzaal in gebruik genomen. Deze werd in mei 1940 bij het bombardement van Rotterdam verwoest.

Huidige gebouw

De eerste paal voor het huidige gebouw werd op 9 juli 1962 geslagen door Eduard Flipse (dirigent van het RPhO). Op 18 mei 1966 werd het nieuwe concert- en congresgebouw de Doelen geopend. Hiermee werd een traditionele naam in ere hersteld. De goede akoestiek van het nieuwe gebouw wordt geroemd. Tevens was het gebouw een bekroning van de wederopbouw in de eerste twee decennia na de oorlog. Daarom was de opening speciaal op de traditionele Opbouwdag 18 mei. Het ontwerp is van de Rotterdamse architecten H.M. en E.H.A. Kraaijvanger in samenwerking met Rein Fledderus. In 2009 zijn de Grote Zaal, de foyers en de ontvangstruimte gerenoveerd. Hierbij werden onder meer het klimaatsysteem en alle stoelen vervangen, maar de opvallendste vernieuwing was het grote zwevende "technisch plafond" met microfoons en andere apparatuur boven het podium.

Traditionele concerten

Een concert in de grote zaal. Op de achtergrond het orgel.

Sinds 1966 worden jaarlijks in de maand december door het christelijk gemengd koor Deo Cantemus kerstconcerten gegeven in de Doelen. De Evangelische Omroep maakt hiervan opnamen voor televisie-uitzendingen. Het is ook een traditie geworden om hier jaarlijks een voorjaarsconcert te geven met als thema “Rotterdam zingt van Hem”. Een ander belangrijk terugkerend evenement is het Gergiev Festival, sinds 1995.

Het grote Doelenorgel

Het Doelenorgel, geplaatst in de Grote Zaal van de Doelen, is in de jaren '60 gebouwd door orgelbouwer Flentrop. Door de vorm van de zaal heeft het ontwerp van de orgelkast een sterk horizontale lijn kunnen krijgen, wat men in kerken niet gewend was. Het concertorgel heeft vier klavieren en een pedaal. Het eerste concert op het orgel werd 28 maart 1968 gegeven.

Monument

De Doelen was een gemeentelijk monument en opgenomen in het Beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965. Op 9 december 2015 werd het gebouw aangewezen als rijksmonument.[1]

Externe links


Monumenten in de buurt van Concertgebouw De Doelen in rotterdam

woonhuis

Lijnbaanhof 30
Rotterdam
Omschrijving onderdeel 2 Inleiding GALERIJFLAT "City house" aan de noordzijde van de Kruiskade in het gedeelte tussen de Karel Doorman..

gebouw

Lijnbaan 47
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel 1 Inleiding Het winkelcentrum De Lijnbaan bestaat uit een WINKELPROMENADE, hieraan gelegen WINKELBLOKKEN..

Lijbaancomplex

Joost Banckertsplaats 1
Rotterdam
Omschrijving complexonderdeel 3 Inleiding Noordelijke Lijnbaanhof Joost Banckertsplaats bestaande uit twee GALERIJFLATS met bijbehoren..

Thalia filmtheater

Kruiskade 55
Rotterdam
Inleiding De voormalige BIOSCOOP met WINKELS, genaamd Thalia is gesitueerd op de noordoostelijke hoek van Kruiskade en Lijnbaan, en gebouw..

Bouwcentrum

Kruisplein 15
Rotterdam
Inleiding Het voormalige BOUWCENTRUM, is het eerste kantoor- en tentoonstellingsgebouw van het Nederlandsch Bouwcentrum, het informatiecen..

Kaart & Routeplanner