Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Intendantwoning in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamsestraatweg 18
3743AB Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1863


Beschrijving van Intendantwoning

Onderdeel 24. Intendantwoning met Schuurtje. INTENDANTWONING MET SCHUURTJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatweg staat een bakstenen woning in neoclassicistische stijl gebouwd in 1863 (zie gevelsteen) naar ontwerp van G. Key. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken pand bestaat uit twee bouwlagen onder een met leien gedekt afgeplat schilddak met 4 gemetselde schoorstenen op de hoeken. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet met (uitgebouwde kamer) halfronde erker en een balkon en wordt afgesloten door een driehoekig fronton waarvan het timpaan versierd is met bladmotieven. Centraal in de erker dubbele tuindeur geflankeerd door zesruitsvenster met persiennes, het balkon op de verdieping heeft een ijzeren balustrade en de vensterpartij is versierd met een wenkbrauw. Aan weerszijden van het middenrisaliet bevinden zich twee travee├źn met zesruitsvensters op de begane grond en vierruitsvensters op de verdieping. Alle vensters zijn voorzien van persiennes. De ingang is aan de achterzijde gelegen. Van daar komt men in een T-vormige gang. De grootste kamers liggen aan de straatzijde. Restauratie in 1984. Het schuurtje bevindt zich aan de achterzijde van het pand en is opgetrokken uit baksteen met een zadeldak met pannen tussen topgevels en karakteristieke schoorsteen. In de gevels een tweetal deuren en enkele vensters. Waardering INTENDANTWONING MET SCHUURTJE van algemeen belang: - vanwege architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een statig huis gebouwd in neoklassieke stijl, tevens van belang in het oeuvre van G. Key; - vanwege ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531309
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Intendantwoning in Baarn

Stalgebouw met drie grote poorten, middenpartij door klok bekroond

Amsterdamsestraatweg 16
Baarn
Stalgebouw met 3 grote poorten, middenpartij door klok bekroond, 2e helft XIX.

Boerderij

Amsterdamsestraatweg 12
Baarn
Onderdeel 22. Boerderij. BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatweg staat een wit gepleisterde T-huis..

Stalgebouw met drie grote poorten, middenpartij door klok bekroond

Amsterdamsestraatweg 16
Baarn
Onderdeel 23. Koninklijke Stallen met Hek. KONINKLIJKE STALLEN MET HEK behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatw..

Landhuis

Amsterdamsestraatweg 18
Baarn
Landhuis Kon.Paleis rechthoekig grondplan tympanon boven middenpartij, uitgebouwde halfronde kamer beneden waarboven balcon, midden XIX.

Witgepleisterd diensthuis met rechthoekig grondplan achterwaarts uitgebouwd

Amsterdamsestraatweg 12
Baarn
Witgepleisterd diensthuis met rechthoekig grondplan achterwaarts uitgebouwd. 1e helft XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)