Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij in Baarn

Boerderij

Amsterdamsestraatweg 12
3743AB Baarn
Utrecht

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij

Onderdeel 22. Boerderij. BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatweg staat een wit gepleisterde T-huisboerderij uit de 1ste helft van de 19de eeuw. Het voorhuis bestaat uit één bouwlaag en een mezzanino onder een met pannen gedekt schilddak bekroond door twee schoorstenen. Het achterhuis is overkapt door een met pannen gedekt zadeldak. De symmetrische voorgevel heeft drie traveeën met een middenrisaliet waarin de toegangsdeur met bovenlicht. De hoeken zijn voorzien van vlakke lisenen. De kroonlijst volgt de verkroppingen van de gevel. Het achterhuis is gewijzigd, maar de baander in het midden van de achtergevel herinnert nog aan de oude functie als boerderij. Waardering BOERDERIJ van algemeen belang: - vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een 19de eeuwse T-huis boerderij; - vanwege de stedenbouwkundige waarde met name de beeldbepalende ligging aan de Amsterdamsestraatweg; - vanwege ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531307
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij in Baarn

Stalgebouw met drie grote poorten, middenpartij door klok bekroond

Amsterdamsestraatweg 16
Baarn
Onderdeel 23. Koninklijke Stallen met Hek. KONINKLIJKE STALLEN MET HEK behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatw..

Intendantwoning

Amsterdamsestraatweg 18
Baarn
Onderdeel 24. Intendantwoning met Schuurtje. INTENDANTWONING MET SCHUURTJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de str..

Witgepleisterd diensthuis met rechthoekig grondplan achterwaarts uitgebouwd

Amsterdamsestraatweg 12
Baarn
Witgepleisterd diensthuis met rechthoekig grondplan achterwaarts uitgebouwd. 1e helft XIX.

Stalgebouw met drie grote poorten, middenpartij door klok bekroond

Amsterdamsestraatweg 16
Baarn
Stalgebouw met 3 grote poorten, middenpartij door klok bekroond, 2e helft XIX.

Witgepleisterde diensthuizen

Amsterdamsestraatweg 2
Baarn
Onderdeel 21. Dienstwoningen. DIENSTWONINGEN behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. De dienstwoningen liggen evenwijdig aan ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)