Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Witgepleisterde diensthuizen in Baarn

Woonhuis

Amsterdamsestraatweg 2
3743AB Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Witgepleisterde diensthuizen

Onderdeel 21. Dienstwoningen. DIENSTWONINGEN behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. De dienstwoningen liggen evenwijdig aan de Amsterdamsestraatweg en liggen iets teruggerooid. Langs de stoep staan hardstenen palen met ijzeren verbindingsstangen. Het thans langgerekte, bakstenen pand met wit gepleisterde voorgevel bestond in oorsprong uit een houten langhuisboerderij. Geheel rechts werd in het begin van de 17de eeuw een stenen kamer gebouwd, welke nu te herkennen is aan de drie opkamer- en keldervensters. Rond 1678 werd de boerderij gekocht door Willem III en het houten bedrijfsgedeelte vervangen. Er werd een eenbeukige stal gebouwd met aan de voorzijde een stenen voorhuis. Dit voorhuis is nog te herkennen in de vier travee├źn links van de stenen kamer. Het pand functioneerde als boswachterswoning. Het langwerpige linkerdeel kwam in 1714 tot stand en diende onder andere als wachtruimte met stookplaats, doorgang naar de stallen en woning. Tegenwoordig is het gebouw verdeeld in appartementen. Langgerekt pand met witgepleisterde voorgevel, onder een zadeldak tussen topgevels eindigend in schoorstenen. Gesmoorde pannen. In de voorgevel van het huidige pand een groot aantal Empire vensters en (paneel)deuren, gedeeltelijk een mezzanino -gedeeltelijk een souterrain. Tegen de voorgevel staat een historische brievenbus, die als enige in Nederland groen is in plaats van rood, teneinde het uitzicht vanuit het paleis niet te bederven In het INTERIEUR is onder meer van belang: restant van een overwelfde 17de-eeuwse kelder, restant van het 17de-eeuwse houtskelet van de boerderij. Waardering DIENSTWONINGEN van algemeen belang: - vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een van boerderij tot dienstwoningen ontwikkeld gebouw, waaraan deze ontstaansgeschiedenis nog is af te lezen in 17de en 18de eeuwse bouwsporen; - vanwege de stedenbouwkundige waarde met name de beeldbepalende ligging aan de Amsterdamsestraatweg; - vanwege ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531306
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Witgepleisterde diensthuizen in Baarn

Witgepleisterd diensthuis met rechthoekig grondplan achterwaarts uitgebouwd

Amsterdamsestraatweg 12
Baarn
Witgepleisterd diensthuis met rechthoekig grondplan achterwaarts uitgebouwd. 1e helft XIX.

Witgepleisterde diensthuizen

Amsterdamsestraatweg 2
Baarn
Witgepleisterde diensthuizen, XVII met lage bovenverdieping, langgerekt zadeldak in topgevels, door schoorstenen bekroond, eindigend.

Stalgebouw met drie grote poorten, middenpartij door klok bekroond

Amsterdamsestraatweg 16
Baarn
Stalgebouw met 3 grote poorten, middenpartij door klok bekroond, 2e helft XIX.

Boerderij

Amsterdamsestraatweg 12
Baarn
Onderdeel 22. Boerderij. BOERDERIJ behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de straatweg staat een wit gepleisterde T-huis..

Intendantwoning

Amsterdamsestraatweg 18
Baarn
Onderdeel 24. Intendantwoning met Schuurtje. INTENDANTWONING MET SCHUURTJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de str..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)