Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jachthuisje (Prins Hendrik) in Baarn

Tuin Park Landgoed

Amsterdamsestraatweg 3
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: ca. 1834


Beschrijving van Jachthuisje (Prins Hendrik)

Onderdeel 18. Jachthuisje. Omschrijving onderdeel 18 JACHTHUISJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Het wit gepleisterde jachthuisje is in laat-Empirestijl gebouwd in 1834 voor de derde zoon van koning Willem II, prins Hendrik (zie gevelsteen: 'Den 1sten steen gelegd door Z.K. Hoogheid W.F.H. Prins der Nederlanden 31 October 1834'). Het huisje bestaat uit één bouwlaag met zwart geschilderde plint onder een rieten schilddak met groot overstek en keperlijst (driehoekige tanden) en is voorzien van een achtzijdige schoorsteen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal een deur met bovenlicht geflankeerd door empirevensters. Het midden wordt geaccentueerd door een halfronde luifel op twee zich verjongende zuilen voor de ingang. Overige gevels met drieruits- en zesruitsdraaivensters. Waardering JACHTHUISJE van algemeen belang vanwege: - de cultuurhistorische waarde als herinnering aan prins Hendrik; - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een jachthuisje in laat Empire stijl; - de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531303
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Jachthuisje (Prins Hendrik) in Baarn

Speelboerderij 't Kraayenest

Amsterdamsestraatweg 5
Baarn
Onderdeel 17. Speelboerderij "'T KRAAYENEST". SPEELBOERDERIJ "'T KRAAYENEST" behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Het witge..

Jachthuisje (Prins Alexander)

Amsterdamsestraatweg 9
Baarn
Onderdeel 20. Jachthuisje. JACHTHUISJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Rond 1834 in laat Empire trant opgetrokken pan..

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers. HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatwe..

Kaart & Routeplanner