Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Emmamonument in Baarn

Tuin Park Landgoed

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Emmamonument

Onderdeel 13. Gedenkmonument. GEDENKMONUMENT behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Het ten oosten van de oranjerie, ten noordoosten van het paleis gelegen gedenkmonument ter nagedachtenis aan koningin Emma. Het monument is in 1898 geschonken door het personeel en vervaardigd in Art Nouveau stijl. Het bestaat uit een hardstenen sokkel met daarop een marmeren vaas. De sokkel heeft een vierkante basis en bewerkte achtzijde bovenzijde, bestaande uit een guttaerand met erboven een fries van eikenbladen. De gestileerde vaas heeft vier oren en een kroon. Het opschrift op een zijde van de sokkel luidt: 'dankbare herinnering aan Hare Majesteit Emma koningin weduwe Regentes van het koninkrijk 1890-1898'. Aan de andere zijde van de sokkel staat: 'De leden der Koninklijke hofhouding van 23 november 1890 tot 31 augustus 1898. eerbiedige hulde'. Waardering GEDENKMONUMENT van algemeen belang vanwege: - de cultuurhistorische waarde als herinnering aan koningin Emma alsmede vanwege ontstaansgeschiedenis (Koninklijke hofhouding); - de architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een herinneringsmonument in Art Nouveau stijl. - de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang met decoratieve betekenis tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531298
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Emmamonument in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers. HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatwe..

Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 4. Twee Wachthuisjes. WACHTHUISJES behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in..

Oranjerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 6. Oranjerie. ORANJERIE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In het park staat een wit gepleisterde oranjerie geb..

Kaart & Routeplanner