Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Parkwachterswoning in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamsestraatweg 11
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: laatste kwart 19e eeuw


Beschrijving van Parkwachterswoning

Onderdeel 5. Parkwachterswoning. PARKWACHTERWONING behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Bij een zij-ingang van het park staat een bakstenen woonhuis gebouwd in chaletstijl in 1895. Verschillende kleuren baksteen in de ontlastingsbogen (siermetselwerk in gele steen) en tegelwerk in de boogvelden. Het op L-vormige grondslag opgetrokken pand met gecementeerde plint heeft één bouwlaag onder met pannen gedekte, haaks op elkaar staande zadeldaken met overstek en makelaar, gesneden houten schoren deels met spitsboogvorm. De voorgevel, gericht naar de weg die het park invoert, heeft een excentrisch geplaatste toegangsdeur met bovenlicht. Rechts daarvan een topgevel. In de gevels zijn T-vensters met kleine roedenverdeling in het bovenlicht en in het onderste deel van het schuifraam. De vensters zijn voorzien van smalle luiken. Dakkapel aan de straatzijde. Tegen de achtergevel is een nieuwe aanbouw geplaatst. Het ingangshek naast de woning wordt geflankeerd door zware gietijzeren pijlers met rustica en een bol als bekroning. Waardering PARKWACHTERSWONING van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarden als voorbeeld van een parkwachterwoning in chaletstijl; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - de stedenbouwkundige waarden namelijk de markante situering; - de ensemble waarden door de functioneel-ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531290
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Parkwachterswoning in Baarn

Parkwachterswoning

Amsterdamsestraatweg 11
Baarn
Als parkwachterswoning in het laatste kwart van de 19e eeuw enigszins in chalet-trant gebouwd pand zonder verdieping op L-vormige grondslag ..

Jachthuisje (Prins Willem)

Amsterdamsestraatweg 7
Baarn
Onderdeel 19. Jachthuisje. JACHTHUISJE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Het wit gepleisterde jachthuisje is in late Em..

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers. HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatwe..

Kaart & Routeplanner