Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1883-1884
Architect: L.H. Eberson


Beschrijving van Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk

Onderdeel 4. Twee Wachthuisjes. WACHTHUISJES behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in 1883 in chaletstijl ontworpen door L.H. Eberson. De aan de Amsterdamsestraatweg gelegen huisjes bevinden zich links van de linker inrit en rechts van de rechter inrit van het paleis. Het object is op een vierkante plattegrond boven een recent gemetselde bakstenen plint opgetrokken uit verticale houten rabatdelen. De huisjes zijn gedekt met een zadeldak met gesneden daklijsten. De voorzijde aan de inrit heeft een opening. De zijgevels en de achtergevel bezitten een venster met kruislings geplaatste roeden. Grotendeels vernieuwd. Waardering WACHTHUISJES van algemeen belang vanwege: - de architectuurhistorische waarden als voorbeeld van wachthuisjes in chaletstijl naar ontwerp van Eberson - de ensemblewaarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531289
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers. HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatwe..

Oranjerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 6. Oranjerie. ORANJERIE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In het park staat een wit gepleisterde oranjerie geb..

Vijver met beeldengroep

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 7. Vijver met beeldengroep. VIJVER MET BEELDENGROEP behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Ten westen van de watert..

Kaart & Routeplanner