Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers in Baarn

Kasteel Buitenplaats

Amsterdamsestraatweg 1
3744AA Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1880-1890
Architect: L.H. Eberson


Beschrijving van Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers

Onderdeel 3. Hekwerk met Hekpijlers. HEKWERK MET HEKPIJLERS behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Aan de Amsterdamsestraatweg gelegen hekwerk van smeedijzer met hardstenen en gietijzeren hekpijlers daterend uit 1883. De hekpijlers zijn ontworpen door L.H. Eberson. De vier hardstenen geblokte pijlers hebben een bekroning met een architraaf waarop een bolvormige bekroning met lobben is geplaatst. Aan de hekpijlers is een smeedijzeren hekwerk bevestigd. De openslaande hekken aan de pijlers bezitten krulwerk, waarin een rozet is bevestigd. Het hekwerk loopt van de oostzijde aan de kant van de Biltseweg tot aan de westzijde bij de portierswoning. Hier bevindt zich, terug gelegen van de Amsterdamsestraatweg, een enkel openslaand hek met twee gietijzeren hekpijlers, in dezelfde stijl als de hardstenen pijlers voor het paleis. Waardering HEKWERK MET HEKPIJLERS van algemeen belang vanwege : - de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een omvangrijk gietijzeren hek van koninklijke allure uit 1883 naar ontwerp van architect Eberson; - de stedenbouwkundige waarde namelijk de beeldbepalende waarde aan de Amsterdamsestraatweg; - ensemble waarde vanwege de ruimtelijk-functionele relatie tot de overige onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 531288
Laatste wijziging: 2014-10-26 19:16:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hekwerk met hardstenen en gietijzeren hekpijlers in Baarn

Paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 1. Hoofdgebouw. HOOFDGEBOUW (Paleis Soestdijk) van de historische buitenplaats Soestdijk. Op enige afstand van de Amsterdamsestr..

Historische tuin- en parkaanleg

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 2. Tuin- en Parkaanleg. HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Paleis Soestdijk. Inleiding. De vroegste..

Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 4. Twee Wachthuisjes. WACHTHUISJES behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Twee wachthuisjes van paleis Soestdijk in..

Oranjerie

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 6. Oranjerie. ORANJERIE behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. In het park staat een wit gepleisterde oranjerie geb..

Vijver met beeldengroep

Amsterdamsestraatweg 1
Baarn
Onderdeel 7. Vijver met beeldengroep. VIJVER MET BEELDENGROEP behorende tot de historische buitenplaats Soestdijk. Ten westen van de watert..

Kaart & Routeplanner